Normal Doğum mu, Sezaryen mi?

Op. Dr. Gonca Saraç'a göre, hangi yöntemin uygun olduğuna hekimin karar vermesi en doğrusu.

Normal doğum, dünyaya gelişin doğal bir döngüsü. Ancak kimi zaman anne adaylarının sancı korkusundan kimi zaman da olası sağlık riski nedeniyle sezaryen tercih ediliyor. Peki ne zaman normal doğum, ne zaman sezaryen? Hamileler normal doğum ve sezaryen seçimi ile ilgili kararsızlık dönemi yaşıyor. Hangi yöntemin uygun olduğuna hekimin karar vermesinin en doğru yaklaşım olduğunu belirten Neolife Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gonca Saraç, normal doğum ve sezaryenin hangi durumlarda yapıldığını şöyle özetliyor:

Normal doğum adı üstünde bir bebeğin dünyaya gelişinin en doğal şeklidir.

Normal bir doğumdan sonra, anne kısa bir dinlenme süresi sonunda günlük yaşantısına dönebilir. Gününde doğacak bir bebek, hamilelik süresince sağlıklı bir ortamda geliştiyse, doğum sırasında yaşayacağı zorluklara dayanabilme gücüne sahiptir. Rahmin kasılmaları sırasında yaşayacağı basınç ve doğum yolundan geçerken hissedeceği sıkışma, her doğumda bebeklerin maruz kaldığı doğal etkilerdir.

Annenin doğum sırasında bebeğine karşı sorumluluk bağının güçlenmesi, anne ve bebek ilişkisinin doğum anıyla birlikte başlaması, annenin emzirme ve bebek bakımına hazır hale gelmesinin daha kısa sürmesi normal doğumun avantajlarındandır. Normal doğum yapan bir kadın isterse kısa aralıklarla tekrar doğurabilir ve yapabileceği doğum sayısında da bir kısıtlama yoktur."

"Normal doğum 'kendi haline bırakılmış doğum' değildir! Aksine iyi bir doğumculuk bilgisi, yakın ilgi ve takip gerektirir. Sezaryeni gerektiren bir özellik yoksa doğumun vajinal yolla yapılması planlanır. Eğer gebelik sırasında veya doğum anında bir problem ortaya çıkarsa sezaryene dönülebilineceği önceden bilinmelidir. Plasentanın erken ayrılması, sancı sırasında rahim yırtılması, bebeğin göbek kordonunun sarkması, bebeğin oksijensiz kalması,  rahim açılmasının gecikmesi, bebeğin uygun pozisyonda doğum yoluna girememesi veya ilerleyememesi durumlarında anne acil olarak sezaryene alınır. Bebekle ilgili problemlerde sezaryen ile doğum avantajdır. Sezaryenle doğumda bebek açısından riskler, vajinal yoldan doğuma göre daha azdır.

Saraç, doğum şekli olarak sezaryenin tercih edildiği diğer durumları ise şöyle sıralıyor:

Plasentanın önde gelmesi

Makat gelişli bebek

Önceden geçirilmiş rahim operasyonları (sezaryenle doğum yapmış olma veya miyom operasyonu vb.)

Baş pelvis uyuşmazlığı

Aktif genital uçuk

Diyabet ve ağır kalp hastalığı

Preeklampsi (Gebelikte tansiyonun yükselmesi ile ortaya çıkan gebelik zehirlenmesi)

Bebeğe ait doğumsal problemler (açık nöral tüp defekti gibi)

Çoğul doğumlar

HIV pozitif anneler

Kan uyuşmazlığı

Miyad geçmesi

Rahim ağzı kanseri

Su kesesinin yırtılması ancak doğumun başlamaması

Rahim ağzına ilişkin geçirilmiş operasyonlar

Doğum yolu önündeki kitleler

Sezaryen ile aynı anda yapılacak operasyonlar (tüplerin bağlanması gibi)

İleri anne yaşı

Kısırlık tedavisi sonrası hamilelik

Neolife Tıp Merkezi
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Gonca Saraç

 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler