Küçük Dostlarımıza Dikkat!

Ödem Engellemenin Püf Noktaları
Evde beslenen evcil hayvanlar alerjiye neden olabilir.

Evlerde beslenen kedi ve köpek gibi evcil hayvanların alerjiye neden olabileceği belirtildi. Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, evcil hayvanların alerji geliştirmesinin önemli bir sorun olduğunu söyledi.

Alerji yapan maddeden uzak durmanın tedavinin esasını oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tabak, “Evinizde beslediğiniz hayvanı mümkün olduğunca sık yıkayarak üzerindeki alerjik maddeyi uzaklaştırabilirsiniz” dedi.

Son derece sevimli olan ve zamanla ailenin bir parçası haline gelen evcil hayvanların önlem alınmazsa alerjiye neden olabileceği belirtildi. Özellikle çocukların alerjik reaksiyon göstermesi durumunda evcil hayvanın evden uzaklaştırılması gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, “Alerjik hastalıkların en çok çocuklarda görülmesi gerçeği göz önüne alındığında sorunun büyüklüğü daha iyi anlaşılır” dedi.

Ülkemizde besleme oranı yüzde 6 olduğu bildirilen evcil hayvanların yüzde 62’sinin köpek, yüzde 37’sinin de kedi olduğunu açıklayan Prof. Dr. Yonca Tabak, alerjik reaksiyonun genellikle hayvanın salya ve idrar gibi atıklarına karşı geliştiğini söyledi. Prof. Dr. Yonca Tabak, "Hayvan tüyü bu maddeler için sadece bir taşıyıcı rol üstlenir. Bu durumun hayvanın tüyünün uzunluğu ile ilgisi yoktur. Özellikle kedi alerjeni çok kalıcı ve bulaşıcı bir maddedir. Bu alerjen hayvanla aynı evi paylaşan insanların kıyafetleri ile ortak yaşanan okul, işyeri gibi birçok alana taşınabilmektedir. Evcil hayvan beslenmediği halde birçok evde kedi alerjeni olduğu gözlenmektedir. Dolayısıyla evinde kedi besleyen bir sınıf arkadaşı olan bir çocukta da alerji belirtileri görülebilmektedir” dedi.

Alerjik maddenin evcil hayvanın mümkün olduğunca sık yıkanarak uzaklaştırılabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Yonca Tabak,  “Hepa filtreli elektrik süpürgeleri ile sık yapılan ev temizliği de etkili bir yöntemdir. Halıları kaldırmak, yastık yorgan için özel alerjen geçirmeyen kılıflar kullanmak ve ev hayvanlarının yatak odalarına girmesini engellemek de alınması gereken önlemler arasında sayılabilir" diye konuştu.

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, hayvan alerjenlerinin küçük ve havada uzun süre asılı kalabilen maddeler olduğunu ve bu nedenle hava temizleyici aletlerle bunların büyük oranda uzaklaştıracağını belirtti.

Hamilelik sırasında annede evcil hayvan alerjisi yoksa hayvanın evde bulunmasında bir sakınca olmadığını belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, “Son yapılan çalışmalarda evcil hayvanın bebek doğduktan sonra evde kalmasının bir zararı olmadığını ortaya koydu. Ancak zaman içinde bebekte hayvana karşı alerji oluşursa hayvanın evden uzaklaştırılması gerekebilir” dedi.

Prof. Dr. Yonca Tabak, “Çok kalıcı olabilen kedi alerjeni kedi evden uzaklaştırılsa bile 20 hafta halıda var olmaya devam etmektedir. Koltuklarda ise 5 yıl kalmaktadır. Bu nedenle alerjenden tam korunmak pek mümkün olamayabilir. Böyle durumlarda aşı tedavisine başvurmak gerekir. Aşı tedavisi dilaltı damla yöntemiyle yapıldığında 3-5 yıllık bir sürede vücut hayvan alerjenine yanıt vermez duruma gelmektedir” diye konuştu.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler