Kök Hücre Nakli İle Neler Yapılabilecek?

Ödem Engellemenin Püf Noktaları
Başta kanser, diyabet, parkinson olmak üzere günümüzde tedavisinde güçlükler yaşanan birçok hastalığa karşı kök hücre transplantasyonun gelecekte en uygun tedavi yöntemi olacağı öngörülüyor.

Yakın Bir Gelecekte Birçok Hastalık, Kök Hücre Nakli ile Son Bulacak mı?

Kök hücre nakli, geleneksel yöntemlerle tedavi edilemeyen çeşitli hastalıkların tedavisi için kandan,  kordon kanından, kemik iliğinden veya embriyodan elde edilen hücrelerin kullanımını içeriyor. Günümüzde kan kanserleri, lenf kanserleri, bazı çocukluk kanserleri ve kalıtsal kan hastalıkları yanında kalp krizi sonrası ölü kalp dokusunun onarımı için kök hücre tedavisi yapılıyor.

Üstelik kök hücrelerin gelecek yıllarda bugün için tedavisi zor olan birçok kronik hastalıkta kullanılabilmesi yönünde araştırmalar sürdürülüyor.  "Acıbadem-Harvard Tıp Günleri 5" kapsamında gerçekleştirilen “Hücre Tedavilerinin Bugünü ve Geleceği” konulu toplantıda Harvard Tıp Fakültesi Kök Hücre Enstitüsü Müdürü Dr. David T. Scadden ve  Acıbadem Genetik Tanı ve Hücre Tedavileri Araştırma-Uygulama Merkezi Sorumlusu konuyla ilgili son araştırma sonuçlarını özetleyerek hastalardan gelen  sorulara yanıtlar verdiler.

Embriyonik Kök Hücreler

Kordon kanı ve kemik iliğinden elde edilen kök hücreler ile tedavi edilebilen hastalıkların sayısı artmaya devam ediyor. Bilim adamları bu çalışmaların yanı sıra embriyonik kök hücre tedavileri konusunda da çeşitli çalışmalar yapıyorlar.

Bu kök hücreler her türlü dokuya dönüşme kapasitesine sahip oldukları için beyin hastalıkları, felç, diyabet, karaciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, parkinson gibi bugüne kadar tedavisi bulunamayan hastalıkların tedavisinde büyük umut vaat ediyorlar. Ancak embriyonik kök hücre tedavileriyle  ilgili sorunlar da mevcut.

Dr. David T. Scadden konuyla ilgili şunları söylüyor: “Embriyo kök hücre kullanımında sorunlar var. Her tür hücre tipine dönüşebildikleri için organizasyon bozulduğunda tümörlere de dönüşebiliyor.

Bu hücreleri kullanan tedavilerin başlaması 5 yıldan fazla alabilir” Acıbadem Genetik Tanı ve Hücre Tedavileri Araştırma-Uygulama Merkezi Sorumlusu ise bir başka noktaya dikkat çekerek şöyle diyor: “Embriyoların insan kopyalanması amacıyla kullanılma endişesi bu hücrelerin tedavi  için araştırılmalarının kısıtlanmasına yol açıyor…

İnsanın kendi vücudunda büyük potansiyele sahip olan kök hücreler de mevcut. Bu hücrelerin tanımlanması ve farklılaştırılması hakkında temel bilgilerimiz arttıkça kök hücre tedavi uygulamalarındaki seçeneklerimiz de çoğalacak .”

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler