Kansızlık İlaçları Ölümcül Pıhtılaşma Sorunlarına Yol Açıyor!

Kanser hastaları üzerinde yapılan yeni bir araştırma, Procrit ve Aranesp gibi anemi ilaçlarının ölümcül kan pıhtılaşmalarına neden olabileceğini ortaya koydu.

Eritropoez uyarıcı ajanlar olan bu anemi ilaçları kemoterapi ve kronik böbrek hastalığına bağlı gelişen kansızlığa karşı kullanılıyor. Yeni yapılan araştırmalar bu uyarıcı ajanların kalp krizi, inme ve kanser riskini arttırdığını ortaya koydu.

Araştırma başkanı Kolombiya Üniversitesinden Dr. Dawn Hershman “Bu ilaçlar 1990’lı yılların ortalarında piyasaya sürülmeye başlandı. 2002 yılına gelindiğinde kemoterapi gören hastaların %50’si bu ilaçları kullanıyordu.

Hershman ve ekibi araştırma için 1991 ve 2002 yılları arasında kemoterapi görmüş 56.210 kanser hastasına ait verileri inceledi. Bu hastalardan 15.346 tanesi anemi ilaçlarını kullanıyordu. Araştırmacılar anemi ilaçlarını kullanan hastaların %14.3’ünde kan pıhtılaşması olduğu saptandı.

Anemi ilaçlarının dikkatli bir şekilde kullanılması gerektiğini belirten Hershman “Anemi hastaları için ilaç yazarken daha dikkatli olunması gerekiyor” dedi.

 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler