Türkiye`de ve dünyada yapılan istatistikler, ölüm nedenlerinin başında hâlâ koroner arter hastalığının geldiğini gösteriyor.
Koroner kalp hastalığının sebebinin atereskleroz olduğu biliniyor ama ataresklerozun sebebi tam olarak aydınlatılmış değil.
Ateroskleroz üzerine yapılan çalışmalarda hipertansiyon, diyabet ve HDL (iyi kolestrol) düzeyinin düşük, LDL (kötü kolestorol) düzeyinin yüksek olması, ayrıca şişmanlık ve başka damarlarda ateroskleroz gelişimi yüksek risk faktörleri olarak sıralanıyor.
Ancak bazı durumlarda, söz konusu risk faktörleri de geçerli olmayabiliyor çünkü bu faktörlerin pek çoğuna sahip bazı kişilerde hiçbir koroner olay gelişmediği gibi, önemli koroner yetersizliği olan kişilerin bir bölümünde de bu risk faktörlerine rastlanmadığı biliniyor. Bu noktada, risk faktörleri konseptini derinleştirme ve detaylandırma ihtiyacı doğuyor.
Koroner anjiyografi ile kalbin içi görülebiliyor ama bu yöntem ancak tedavi ihtiyacı gösteren hastalarda kullanılıyor.
Yani koroner anjiyografi by-pass, balon gibi koroner yetersizliği konusunda çok önemli delilleri olan, hatta tanısı konmuş hastalarda sınırlı sayıda yapılan girişimsel bir operasyon. Bunun için girişimsel olmayan, hastaya zarar vermeyen, çok pahalı olmayan tetkiklere ihtiyaç duyuluyor.
İşte bu noktada gerek hekime, gerekse hastaya önemli kazanımlar sağlayan `Koroner kalsiyum skorlama` işleminden bahsediliyor.
Anadolu Sağlık Merkezi bünyesinde en son teknoloji ürünü bilgisayarlıtomografi (BT) cihazıyla yapılan kalsiyum skorlama sayesinde kalp damarlarındaki kireçlenme miktarını ve buna bağlı olarak koroner arter hastalığı riskini ortaya koymak mümkün olabiliyor.
Bu test koroner arter hastalığına ait belirgin yakınması olmayan, ancak buna yol açabilecek risk faktörleri (sigara, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, şişmanlık, yüksek tansiyon, aile öyküsü vb) taşıyan kişilerde koroner arter hastalığı ve kalp krizi gelişme riskini erken dönemde ortaya koyuyor.