Kadınların Yaz Mevsimi Kabusu; Selülit!

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte bikini, elbise ve etekle güzel bir görünüm sergilemek isteyen kadınların en büyük korkusu selülitli bacaklar.

Sıkışmış yağ hücrelerinin vücutta yarattıkları portakal kabuğu görünümüyle, kadınlara kıyafet seçiminde zor anlar yaşatan selülitler genetik yatkınlık ve hormonal nedenlerin yanı sıra; fazla kilolar, hareketsiz yaşam, hamilelik veya yanlış beslenme alışkanlıklarıyla tetikleniyor.

Selülitle mücadelenin en önemli adımlarından birinin beslenme olduğunu belirten Dyt. Berna Ertuğ, selülitle verilen savaşta hangi besinlerin tercih edilmesi gerektiği ile ilgili bilgi verdi.

Selülit oluşumunda kişinin genetik yapısı önemli bir etkendir. Annesinde selülit olan bir kadında selülit görülme olasılığı oldukça yüksektir. Bu durum, kilo problemi olmayan, hatta çok zayıf kadınlarda bile, selülit görülmesini açıklamaktadır. Özellikle östrojen hormonu nedeniyle daha çok kadınlarda görülen selülitin oluşumunu hızlandıran diğer faktörler ise, kilodaki ani değişiklikler, hareketsiz yaşam, yaşa bağlı cildin bağ dokusunun zayıflaması, hamilelik ve yanlış beslenme alışkanlıkları olarak gösterilebilir.

Özellikle yüksek karbonhidratlı ve yağlı besinlerin tüketimi selülit oluşumunu artırmaktadır. Selülit problemi yaşayanlarda fast-food tarzı beslenme alışkanlıkları yaygın şekilde gözlenmektedir. Damar tıkanıklıklarına neden olan trans yağları içeren sucuk, salam, sosis türevleri selülite yol açan gıdalar arasında yer almaktadır.

Vücutta su tutulmasına neden olan tuz ve doymuş yağlar, cildi sıkılaştıran kolajen dokuyu yıkarak ciltteki sarkmalar meydana getiren rafine şeker ve fazla tüketildiğinde doğrudan yağ olarak depolanan alkol de selülit nedenlerindendir.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler