Her Hareketli Çocuk Hiperaktif Değildir!

Memorial Hastanesi Pedagoji Uzmanı Dr. Melda Alantar, çocuklarda hiperaktivite belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Hiperaktivite Nedir?


Hiperaktivite olarak da bilinen Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu çocuğun yaşamını etkileyen nörobiyolojik bir bozukluktur. Araştırmalar hiperaktiflerin beyinlerindeki nörokimyasal yapının diğer bireylere göre farklı olabileceğini göstermektedir.

Kimlerde, Ne Sıklıkla Görülür?

Pek çok çocuk zaman zaman hiperaktif davranışlar sergiler. Hiperaktif terimi her hareketli çocuğa yakıştırılan bir terim haline gelmiştir. Hiperaktivite okul çağındaki çocukların % 3-5’inde bulunan ve erkek çocuklarda kızlara oranla 3 kez daha fazla görüle psiko-eğitimsel bozukluktur.

Belirtileri Nelerdir?

En yaygın belirtileri dikkatsizlik, düşünmeden hareket etme, iyi düzenlenemeyen motor etkinlikler—yani aşırı hareket veya hareketsizlik—başarıda tutarsızlıktır.

Nedeni Nedir?

Nedenleri çok yönlüdür ; beyin hasarı ve travmalar, diğer tıbbi durumlar, çevresel toksinler v.b. Ancak hiperaktiviteye yol açan ana neden  kalıtımdır. Hiperaktif çocukların pek çoğunun anne/babaları okul çağında benzer sorunlar yaşamışlardır.

Hiperaktivitenin Belirtilerini Andıran Diğer Sorunlar Nelerdir?

Öğrenme güçlükleri, duygusal bozukluklar, davranış sorunları, ciddi ailevi sorunlar yaşayan veya uygun olmayan eğitim ortamlarında yetiştirilen bazı çocuklarda da hiperaktiviteye benzer sorunlar görülebilir. Bu nedenle hiperaktivite tanısı konulmadan önce sorunun geçmişi ve ayrıntıları uzmanlar tarafından araştırılmalıdır.

Hiperaktivitenin Güvenilir Şekilde Teşhisini Sağlayan İşlemler Nelerdir?


Doğru tanı konulması için yapılacak işlemler uzmanın  aile, öğrenci ve öğrencinin sınıf, branş, rehber öğretmenleriyle görüşmesini, değerlendirme ölçek ve testlerini uygulanmasını içermektedir.

Hiperaktivitenin Teşhisi İçin Öğretmenler Nelere Dikkat Etmelidirler?

Öğrencinin dikkati yoğunlaştıramaması, başlanan işi bitirememesi, hayal kurması, düşünmeden hareket etmesi, verilen ödevi eksik bırakması, düzensiz ve aşırı hareketli olması, sıklıkla eşyalarını kaybetmesi, sırasını beklememesi önemli ipuçlarıdır.

Çocuğun okul başarısının değerlendirilmesi, akademik ve sosyal gelişiminin akranlarıyla kıyaslanabilmesi ve öğretmenin müdahale çabalarının irdelenebilmesi için gerekli ve önemlidir.

Çok Yönlü Tedavi Programı Neleri Kapsar?


Hiperaktif çocuklara yönelik tedavi programları tıbbi müdahale, davranış değiştirme, psikolojik danışmanlık ve eğitimsel düzenlemeleri içeren süreçleri kapsar.

Erken tedaviyle hiperaktif çocuğun geleceği için umut verici sonuçlara ulaşılmaktadır. Hiperaktivite etkilerinden tam anlamıyla kurtulamayacak olsalar da onlara yardım etmenin pek çok yolu vardır. Doktor, öğretmen, danışman ve aile bireylerinin işbirliği ile hiperaktif çocuk normal bir yaşam sürdürerek, başarılı ve mutlu bir yetişkin olur.
 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler