Hayatımızı Kabusa Çeviren Fobiler Nasıl Tedavi Edilir?

Fobi, kişi tarafından aşırı veya anlamsız olduğu bilindiği halde hayvanlara, doğal çevreye veya sosyal durumlara karşı duyulan korkulardır.

 Korkulan nesne veya durumlarla karşılaşıldığında kişide huzursuzluk, çarpıntı, terleme, yüz kızarması, üşüme, sıcak-soğuk basması, kılların diken diken olması, göğüste sıkışma, nefes alamıyormuş, boğuluyormuş gibi bir duygu, baş dönmesi, ellerde ve ayaklarda uyuşma, baygınlık duygusu gibi belirtilerin hepsi veya bir kısmı ortaya çıkabilir.

Kişi korkusunun anlamsız veya abartılı olduğunu bildiği halde bu belirtileri her seferinde yaşar. Bu yüzden korktuğu nesne veya durumlardan kaçınır; kaçınamayacak durumda ise güçlükle katlanır.

Her on kişiden birinde fobik bozukluk görülmektedir. Psikiyatrik hastalıklar içinde en sık görülen bozukluklardandır. Kadınlarda erkeklere oranla daha sıktır. Hangi tip olursa olsun fobisi olan kişiler, başlangıçta genellikle fobik nesne veya durumdan kaçınarak yaşamlarını devam ettirmeye çalışırlar. Sıklıkla, fobiler iş, okul veya sosyal hayatlarında sıkıntı yaratmaya başladığında tedavi için başvururlar.

Fobiler tedavi edilmediği takdirde genellikle kalıcı olma eğilimindedir. Yıllarca evinin ya da kendince güvenli hissettiği alanların dışına çıkamamış agorafobili kişiler, uçak fobisi sebebiyle yüzlerce kilometrelik mesafeyi otobüsle yolculuk edenler bulunmaktadır.

Nasıl Tedavi Edilir?

  • Yalnız psikoterapi ya da ilaç tedavisiyle birlikte psikoterapi etkili olabilmektedir.
  • Fobi tedavisi hastaneye yatışı gerektirir mi?
  • Fobilerin tedavisi hastaneye yatış olmaksızın, ayaktan yapılabilir.
  • İlgili Sağlık Konuları

    İlgili Haberler