Dirsek, el ve el bileği ağrıları, günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız ama çoğunlukla ağrı şiddetini çok artırmadığı ya da sürekli hale gelmediği sürece dikkate almadığımız ağrılardır.
Dirsek ağrısı
3 kemiğin (humerus, ulna ve radius) oluşturduğu üç eklemden oluşan dirsek eklemi, kol ile ön kolu birbirine bağlayan bir ara eklemdir. Bu üç kemiğin oluşturduğu 3 eklem (humeroulnar, humeroradial ve radioulnar) ortak bir kapsülle sarılmıştır. Dirsek eklemine komşu kapsül, yağ yastığı, snovyal zar, bağ ve kaslar eklemi tamamlayan diğer yapılardır. Dirsek ekleminin ana görevleri elin boşlukta pozisyonlanması, yemek yeme, saç taranması, yüz yıkama ve diş fırçalama gibi aktivitelerdir.
Dirsek ağrılarının nedenleri, inflamatuvar romatizmal hastalıklar (romatoid artrit ve akut eklem romatizması), gut, kireçlenme, miyofasyal ağrı sendromları, tendinit ve bursitler (tenisçi dirseği- lateral epikondilit, golfçü dirseği-medial epikondilit, olekranon bursiti ve dirseğe yapışan diğer kasların tendiniti), dirseğin incinmesi, dirseğe yapışan kaslarda yırtılma, sinir skışmaları (ulnar sinir sıkışması-kübital tünel sendromu, radial sinir sıkışması-radial tünel sendromu, median sinir sıkışması-pronotor teres sendromu), dirseğin enfeksiyonları ve tümörleri, dirseğin rekurren çıkığı ve yerine konamayan eski çıkığı, eklem faresi, yansıyan ağrılar (boyun fıtığı, karpal tünel sendromu gibi), dirsek instabiliteleridir.
El ve el bileği ağrıları
El ve el bileği iskeleti 19’u uzun olmak üzere 27 kemikten oluşur. El hem bir duyu organı hem de uygulayıcı organ olarak insanoğlunun çevreyle olan iletişiminde ve günlük yaşamında bağımsız olarak hareket edebilmesinde çok önemli rol oynar. Elin en önemli fonksiyonları dokunma ile sağlanan duysal fonksiyon ve tutmadır. El vurabilen, alıp verebilen, besleyen, yemin edebilen, körler için okuyan, dilsizler için konuşan, dosta uzanan, ritm oluşturabilen ve çekiç, maşa gibi kullanabildiğimiz bir cihazdır. (Paul Valery, 1938)
Omuz, dirsek ve el bileği eklemleri elin uzayda uygun şekilde pozisyonlanmasını sağlayarak, elin fonksiyonel işlevini yerine getirmesine zemin hazırlarlar.
Rehabilitasyon süreci
Omuz, el, el bileği hastalıklarının rehabilitasyonunun amacı; yaralanmış, ameliyat edilmiş veya hastalıklı bölgenin kalan fonksiyonel kapasitesini olabilecek en üst düzeye ulaştırmaktır. Rehabilitasyon programıyla uygulanan tedavinin başlıca hedefleri, ödemin (şişliğin) önlenmesi ve kontrolü, doku iyileşmesinin hızlandırılması, ağrının tedavisi, eklem hareket açıklığını artırmak, kasların güçlenmesini sağlamak amacı ile uygun EGZ tedavisi, el becerilerinin ve fonksiyonel aktivitelerinin geliştirilmesidir.
İlaç tedavileri, sıcak, soğuk uygulama, elektroterapi gibi çeşitli fizik tedavi modaliteleri, ağrı ve enflamasyonu azaltmak amaçlı dirsek ve el bileği splintleri yararlı olup tedaviyi hızlandırmak amacıyla kullanılabilir. Tedavi programı hastaya özel olmalı, klinik muayenelere göre tedavi güncelleştirilmelidir. İlaç ve FTR programından fayda görmeyen hastalar için cerrahi tedavi düşünülmelidir.