Düzensiz Adet Kanamaları Tehlikelidir!

Ödem Engellemenin Püf Noktaları
Rahim mucize organlardan sadece biridir. Çocukluktan yaşlılığa kadar geçen sürede çeşitli görevlerini layıkıyla yerine getirir. En temel görevi doğurganlıkta üstlenir.

Op.Dr. Gökçen Erdoğan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Tarafımıza başvuran hastaların yarıdan fazlası adet dönemindeki sorunlarla karşımıza gelir. Kanamanın hayatımızdaki önemi yaş ilerledikçe azalır. Düşünüyorum da yeni adet görmeye başlayan bir kızın düzensizliğe verdiği önem ile daha ileri yaştaki kadınlardaki düzensizlik tepkileri çok farklıdır.

 En basit şekliyle genç ilk olarak doktora gelir. İleri yaştakiler beklerler bu şikayetin tekrarlaması için.

Önce adet ya da menstruasyonun normalini bilmek gerekir. Bu siklus 11- 12 yaşlarında başlar fakat çevre, aile, hormonlar ve birçok faktörden de etkilenebilir. Adet, her ay ya da ortalama 28 günde bir, bir kadının kanamasıdır.

Bu süre 21 gün kadar kısa 35 gün kadar uzun olabilir. Zaman konusunda problemler bu yelpazenin dışındakilerdir. Genç kızlık döneminde adetlerin düzene girmesi biraz zaman alabilir. Hatta bu 2 yıla kadar uzayabilir. Bu doğal bir süreçtir. Eğer bu dönemde kanamaların arası kısalmış ve kanamalar fazla miktarda olursa mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmak gerekir.

Adet döneminde kullanılan ped sayısı da önemlidir. Genellikle kadınların ilk 2 günü yoğun geçer ve 4- 6 ped kullanılabilir. Eğer ’’doktor hanım ben o kadar fazla adet oluyorum ki ped değil çocuk bezi kullanıyorum’’ ya da ‘’kanamalarımda büyük pıhtılar düşürüyorum’’ diyorsanız bir yerde bir problem olabileceğini gösterebilir.

Yazımın en başında mucize bir organ demiştim işte rahim yani uterus eğer normalden farklı bir durum yaratıyorsa muhakkak bir yerde sorun vardır ve araştırılmalıdır.

Eğer kanamalar düzensiz ise mesela aralarda kanamalar mevcutsa ya da adetlerinizin ne zaman olabileceğinizi tahmin edemiyorsanız bu da normal değildir.

Bir arkadaşlıktan bahsedeceğim. İnsanlarda adet görmeyi sağlayan hormonlar, guatr hormonu ve göğüsten süt salgılanmasını sağlayan hormon birbiriyle ilintilidir.

Eğer kanama ile ilgili bir problem varsa bunların da mutlaka araştırılması gerekir. Bunların yanında, kişi cinsel olarak aktif ise yani ilişkisi varsa gebelik testi yapıp gebe olup olmadığını bilmek gerekir. Çünkü normal gebeliklerin erken dönemlerinde ve düşük ihtimalinde ya da dış gebeliklerde de hasta bu şekilde düzensizliklerle karşımıza çıkabiliyor.

Gebelik ile ilgili bir durum söz konusu değilse bu söylediğimiz hormon seviyelerine bakılmalı ve değerlendirilmelidir. Bu aşamalardan geçerken mutlaka ultrasonografi  yapılacak ve rahim, rahim içi ya da yumurtalıklar değerlendirilecektir.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler