Günümüzde glutensiz beslenme özellikle zayıflamak, daha sağlıklı beslenmek, gelecekte bazı hastalıklara yakalanma riskini azaltmak isteyen bireylerce uygulanan yeni bir beslenme akımı olarak karşımıza çıkmaya başlamıştır. Son yılların popüler trendi glutensiz beslenme! Peki nedir bu glüten ve glütensiz beslenme?
Gluten, bazı tahıllarda bulunan bir çeşit protein olmasının yanı sıra kimilerinde ileri bir problem olan sindirim hastalığı olan çölyak hastalığına neden olmaktadır. Glutenin sindirilememesi sonucu aşırı ani kilo kaybı ile kusma, aşırı karın ağrısı, ishal, yorgunluk, ağız ve cilt yaraları dermatit ortaya çıkmaktadır. Kimi kişilerde hafif hassasiyete neden olup şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi geçici sorunlara yol açar buna çölyak olmayan gluten hassasiyeti denilmektedir.Glutensiz beslenme, beslenme düzeninde büyük değişime neden oluyor. Alışık olduğunuz bazı besinleri hayatınızdan tamamen çıkartmanız gerekebilir. Başta buğday olmak üzere çavdar ve arpa içeren tüm besinler glutensiz beslenmede yasaklı besinler kısmındadır. Yani ekmek, bulgur, pasta, kurabiye, poğaça makarna ve kahvaltılık gevrekler gibi buğday unu içeren besinler, yulaf ezmesi ve kepeği de yine yasaklı besinler. Bulaşma tehlikesi nedeniyle dışarıda/ restaurantlardaki çorbalar, köfte, salata sosları, patates kızartması ve soya sosları da gluten açısından tehlike arz etmektedir.KİNOA, KİNOA UNU, AMARANTH VE PİRİNÇ YÜKSELEN DEĞERAlkollü içeceklerden bira yine gluten içeriğinden dolayı tüketilmemesi gerekenlerden. Kuru baklagiller, yağlı tohumlar, her türlü kuru-taze meyveler, sebzeler, yumurta, tüm et türleri, süt ve süt ürünler tüketilebilir besinler arasında. Kinoa, kinoa unu, amaranth ve pirinç ise glutensiz beslenenler için güzel bir alternatif olacaktır.