Geçtiğimiz yıllarda dünyada yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan domuz gribi, ülkemizde son dönemlerde yeniden adından söz ettirmeye başladı.
Yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkabilen domuz gribi, artık sezonal grip kapsamına giriyor ancak halen tehlikeli bir hastalık olarak karşımızda duruyor. Domuz gribinden korunmanın en etkili yolu öncelikle grip aşımızı yaptırmak ve sonra da kişisel temizlik kurallarına dikkat etmek olarak gösteriliyor. Memorial Şişli/Ataşehir Hastanesi Klinik Laboratuvarlar Koordinatörü ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kenan Keskin, "Domuz gribine karşı alınması gereken önlemler" hakkında bilgi verdi.
Domuz gribi, influenza A virusü"nun bir alt tipi olan H1N1'in yol açtığı, ilk defa insanlara domuzdan geçtiği için de bu adla adlandırılan esas olarak solunum sistemini tutan, yüksek düzeyde bulaşıcılığa sahip bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık solunum yoluyla ve virüs bulaşmış parçacıkların solunmasıyla yayılmaktadır. En çok sonbahar ve kış mevsiminde olmakla birlikte bütün yıl boyunca görülmektedir.Mevsimsel grip gibi yayılıyorİnfluenza A (H1N1) virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana kolayca bulaşabilmektedir. Grip esas olarak virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma sırasında etrafa yayılan ve virüs içeren damlacıkların diğer insanlara ulaşarak ağız ve burun yoluyla alınmasıyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir. İçme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma gösterilmemiştir.Bu belirtilere dikkat!Grip hastalığının belli başlı belirtileri aşağıda görülmektedir.Öksürük,Nefes darlığı,Boğaz ağrısı,Yaygın kas, eklem ve vücut ağrıları, yorgunluk ve bitkinlik,Baş ağrısı,Üşüme Bazı hastalarda ishal ve karın ağrısı,Bazı hastalarda ishal ve kusma da görülebilmektedirSu ve sabuna dokununGrip hastalığından korunmanın en etkin ve güvenli yolu aşılanmaktır. Ancak aşı yapılmış olsa da genel korunma tedbirlerine mutlaka riayet edilmelidir.
· Ellerinizi, özellikle öksürdükten veya hapşırdıktan sonra su ve sabun ile sık sık yıkayın.
· Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı kağıt mendil ile kapatın. Kullandığınız mendili çöpe atın.
· Öksürdükten veya hapşırdıktan ya da hasta olma ihtimali olan birisi ile el sıkıştıktan sonra, elinizi yıkayıncaya kadar; gözünüze, burnunuza veya ağzınıza sürmeyin. Virüs bu yolla bulaşabilmektedir.
· Eğer kağıt mendiliniz yoksa veya çıkarıp kullanmaya fırsat bulamadıysanız, öksürürken veya hapşırırken ağzınızı giysinizin koluyla kapatabilirsiniz ve daha sonra uygun bir şekilde orayı temizlemelisiniz. Yine ellerinizi su ve sabunla iyice yıkayın.
· Hasta kişilere yakın temastan sakının. Temas zorunlu ise maske ve eldiven kullanın, temas sonrası hemen ellerinizi su ve sabun ile yıkayın.
· Sizde grip hastalığının belirtileri olursa hemen doktora veya hastaneye başvurun.
· Eğer hasta iseniz evde kalın ve diğer kişilerle temasınızı sınırlandırın.
· Bütün hastalıklardan korunmada yeterli ve dengeli beslenme, alkol uyuşturucu, sigara ve benzeri toksik maddelerden kaçınılması çok büyük bir öneme sahiptir. Ancak bunların sadece salgın olduğu zaman veya hastalığa yakalanınca uygulanması bir değer taşımaz, bunun yaşam tarzı olarak benimsenmesi ve her zaman uygulanması gerekir. Unutmayalım ki ata arpa yokuşta fayda etmez.Ellerin su ve sabun ile yıkanması mikroplardan korunmanın en etkili, en ucuz ve en kolay yoludur. Ancak etkili olabilmesi için en az yarım dakika süreyle ve parmak araları da dahil olmak üzere her yerin iyice yıkanması gerekmektedir. Su ve sabun yerine alkol bazlı el dezenfektanları da kullanılabilir.