İşte doğurganlığı arttıran 5 besin:
Somon
Yale Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma sonucunda araştırmaya katılan, çocuk sahibi olamayan kadınların yüzde 63’ünde D vitamini yetersizliği olduğu saptanmıştır. Her ne kadar D vitamini için güneş en ideal kaynak olsa da, somon da D vitaminin zengin besinsel kaynaklarındandır.
Badem
Sağlıklı doymamış yağlar içeren badem kadınlarda doğurganlığı arttırırken, içerdiği E vitamini ile de erkeklerde sperm üretimini olumlu etkiliyor.
Ay çekirdeği
Zengin çinko içeriği ile hem erkeklerde hem de kadınlarda üreme sağlığı açısından önemlidir. Kalorisi yüksek olduğu için tüketim miktarına dikkat edilmelidir.
Bulgur
Doğurganlık için kan şekeri dengesi ve insülin duyarlılığı önemli bir konudur. Bulgur, kan şekerini yavaş yükseltir ve yavaş düşürür. Ayrıca metabolizma ve doğurganlık açısından önemli olan B vitaminlerinden de zengindir.
Mercimek
Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel çalışmada, bitkisel protein ve demirin doğurganlık için önemli olduğu kanıtlanmıştır. Bitkisel kaynaklı protein ve demir tüketen kadınlarda doğurganlık oranının yüzde 30 fazla olduğu bildirilmiştir.
Hamile kalmak isteyen kadınlar için örnek menü
(Aşağıdaki menü, hamile kalmak isteyen 20-35 yaş arası kadınlar için doğurganlığı desteklemek amacıyla örnek olarak verilmiştir. Tıbbi teşhis ve tedavi özelliği taşımaz. Doğurganlık ile ilgili problemleriniz ile ilgili öncelikle bir jinekoloğa başvurmanız gerekir. Size özel beslenme programı için bir diyetisyenden yardım alın.)
Kahvaltı
1 adet yumurta
1 dilim peynir
1 dilim tam tahıllı ekmek
1 adet muz
2 adet tam ceviz
Ara
12 adet badem
Öğle
1 porsiyon ızgara balık
Bol yeşil salata (1/4 avokado ile)
Ara
1 bardak süt
1 porsiyon meyve
Akşam
8 yemek kaşığı dolusu mercimekli kısır
Cevizli ıspanak salatası
1 bardak kefir
Gece
1 bardak süt
1 avuç ay çekirdeği
Yeşil mercimekli kısır tarifi (4 kişilik)
Malzemeler
2 çay bardağı ince bulgur
2 çay bardağı yeşil mercimek
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Nar ekşisi ve limon suyu
Kırmızı pul biber, sumak ve tuz
½ demet maydanoz
8 adet tam ceviz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Yapılışı
Yeşil mercimeği yumuşayıncaya kadar az suda haşlayın. Bulguru bir tencereye alın, üzerine 2 çay bardağı sıcak su ve domates ve biber salçasını ve tuzu ilave edin. Bulgurun suyunu çekmesini beklerken, maydanozu yıkayıp ince ince doğrayın. Bulgur suyunu çektiğinde diğer tüm malzemeleri içine ekleyip, iyice karıştırın. Afiyet olsun!