Diyet Yapmak Yerine Uyulacak 10 Altın Kural

Yaza girerken zayıf görünmek uğruna yapılan kulaktan dolma şok diyetler sağlığınıza geri dönüşü olmayan zararlar verebilir. Oysa yeterli ve dengeli beslenmek için uyulacak birkaç kural, ömür boyu fit ve sağlıklı bir bedene kavuşmanızı sağlayabilir. Bunun için yeterli ve dengeli beslenmenin kurallarını öğrenmenizde fayda var! Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Tuğçe Örnek; her yaz döneminde gündeme gelen diyetlerle ilgili uyarılarda bulundu ve sağlıklı beslenmenin reçetesini yazdı

Yaza girerken hafiflemek, bikinilerin içerisinde güzel görünmek elbette ki pek çok insan için önemli; ama bu endişeyle sağlıksız diyetler yapmak ve vücudu zorlamak çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Kulaktan dolma yapılan kısa süreli şok diyetler, ilerleyen zamanda geri dönüşü zor olan zararlar verebilir. Güzelleşelim derken sağlıklarından olabilirler.

Halbuki yeterli ve dengeli beslenebilmek için uyulacak birkaç kural, ömür boyu fit ve sağlıklı bir bedene kavuşmalarını sağlayabilir.

Özellikle sadece yaz aylarında değil bireylerin kendi sağlıkları için ‘yeterli ve dengeli beslenmeyi” öğrenmeleri ve bunu hayatlarının bir parçası haline getirmeleri gerekiyor. İşte diyet yapmak yerine uyulacak 10 altın beslenme önerisi

Diyet Yapmadan Zayıflayın!

1. Öğün Atlamayın: Öğün atlayınca zayıflanır düşüncesi tamamen yanlıştır; aksine öğün atlayan kişinin metabolizma hızı azaldığı için bu şekilde verilen kilolar fazlasıyla geri alınır. Sabah, öğle ve akşam mutlaka ana öğünlerinizi her gün aynı saatte olacak şekilde düzenli alın. Aralarda da hafif hafif beslenmeyi unutmayın. Aralarda yiyebileceğiniz en uygun atıştırmalıklar şunlardır; 1 porsiyon kuru veya taze meyve (1 küçük boy elma veya 4 adet kuru kayısı), 1 su bardağı süt veya ayran, 1 avuç leblebi veya 3-4 adet şekersiz kepekli bisküvi. Akşam yemeğinizi geç saatlere bırakmayın ama mecbur kaldıysanız sebze yemeği, yoğurt ve ekmek gibi hafif yiyecekler tüketin.

2. Öğünlerinizi Çeşitlendirin: Tek tip beslenme doğru değildir. Yeterli ve dengeli beslenip, ideal kilonuza erişmek için aynı öğünde vücudunuzun ihtiyacı olan tüm besin gruplarından (süt-yoğurt, et-kurubaklagil, meyve, sebze, tahıl) dengeli bir şekilde almalısınız. Mesela öğle yemeğine örnek bir mönü; mercimek çorba, etli taze fasulye, yoğurt, kepekli ekmek, arada 1 porsiyon meyve.

3. Posa Tüketiminizi Artırın:
Hem sindirim sistemi sağlığınız hem de tokluk hissinizin gelişmesi için günlük posa alımınızı arttırın. Beyaz ekmek yerine kepek veya çavdar veya tam buğday ekmeği, pirinç pilavı yerine bulgur veya tam buğday makarnası tüketin, meyvelerinizi soymayın, haftada 2 kez kurubaklagil tüketin.

4. Yeterli Karbonhidrat Alın:
Genel olarak diyete başlandığında yapılan en büyük hata tüm karbonhidrat kaynaklarından vazgeçmektir. Öğünlerde yeterli karbonhidrat tüketmezseniz kan şekeriniz düşer acıkma süreniz kısalır ve eliniz gereksiz atıştırmalıklara gider. Her öğün ya 1-2 dilim tam tahıllı, kepekli veya çavdar ekmeği ya da 3-4 kaşık bulgur veya tam buğday makarnası tüketin.

5. Proten Tüketiminize Dikkat Edin:
Proteini yüksek besinler ayrıca yüksek oranda yağ içerirler; bu nedenle ihtiyacınızdan fazla protein tüketmemeye çalışın, ayrıca aşırı protein tüketiminin böbreklerinizi yorduğunu da unutmayın.

6. Tatlı Yerine Meyve Yiyin:  Gün içerisinde şekerinizin düştüğünü ve canınızın tatlı çektiğini hissedebilirsiniz. Böyle zamanlarda tatlıya değil meyveye uzanın, ancak bir öğünde 2-3 porsiyondan fazla meyve tüketmeyin. Aşırı meyve tüketiminin de kilo kontrolünü olumsuz yönde etkilediğini unutmayın.

7. Yemek Porsiyonlarınızı Küçültün:
Evinizde küçük yemek tabaklarını tercih edin, dışarıda yemek yerken büyük bir porsiyonun hepsini bitirmeyin. Aynı yemekten ikinci porsiyonu çok nadir tercih edin. Ancak salata kaselerinizi istediğiniz kadar büyütebilirsiniz; tabi ki salata soslarından ve aşırı yağdan uzak durmak şartıyla!

8. Yavaş Yiyin, Çok Çiğneyin:
Beyne tokluk sinyalinin gitmesi en az 15-20 dakika sürer. Az çiğneyip, hızlı yerseniz tokluk oluşana kadarki sürede daha çok yemek yerseniz ve aldığınız kalori miktarı artar.

9. Kızartmayın, Kavurmayın: Yeterli dengeli beslenip fazla kilolardan kurtulmak için doğru pişirme tekniklerini tercih etmelisiniz. Besinlerinizi kızarmak veya kavurmak yerine, haşlayın, buğulayın veya fırında pişirin. Ayrıca kızartma sırasında besinde bir sürü kanserojen maddeler meydana geldiğini de unutmayın. Et, tavuk ve balık koyduğunuz hiçbir yemeğe ekstradan yağ koymanıza gerek yoktur. 1 kg sebzeden sebze yemeği pişiriyorsanız 2 yemek kaşığı sıvı yağ yemeğinizi pişirmenize yeterlidir.

10. Daha Fazla Su İçin: Vücudumuzun her gün en az 1.5- 2 litre suya ihtiyacı vardır. Su ihtiyacınızı bir anda karşılamayın, gün içerisine yaymaya dikkat edin. Yemekten önce içtiğiniz bir bardak su, besin tüketiminizi azaltır, ayrıca açlık hissettiğinizde 1 bardak su açlığınızı yatıştırır.


Medical Park Ordu Hastanesi
0452 444 44 84
     

 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler