Herkes kendine göre diyet yapabilir ama nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Diyetisyen Elif Erdin Yıldız sizlerle birkaç püf nokta paylaşıyor.
Diyette protein dengesi için haftada 1 – 2 gün kırmızı et, haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), haftada 1 – 2 gün kurubaklagiller tüketin.
Sıcak sebze yemekleri, pilav ve makarnada fındık yağı ve mısırözü yağ karışımı ya da soya yağı ile ayçiçek yağı karışımı kullanın. Soğuk sebze yemeklerinde zeytinyağı kullanın.
1 kg sebzeyi pişirmek için 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ kullanın.
Günde en az 10 bardak su için. Her öğünden önce 1 – 2 bardak su için. Öğün sırasında ve hemen sonrasında su içmeyin. Öğünden iki saat sonra içebilirsiniz.
Öğünlerinizi düzenli olarak yiyin.
Mevsim sebze ve meyvesi tüketin.
Rafine (beyaz) tahıl ürünleri yerine tam taneli olanları tercih edin. Tam taneli tahıl denilen tahılın özü, kabuk dediğimiz kepeği ve tahılı sarıp onu besleyen doku olan endospermden oluşur. Bir tahıl; az miktarda öz, %14.5 oranında kepek ve %83 oranında da endospermden oluşur. B vitaminleri, mineraller ve posa bu bileşenlerin içinde bulunur. İşlenen bir tahılda bunların kaybı olur.
Tuz tüketiminizi azaltın.
Her öğünde 4 ana besin grubundan (et-kurubaklagil, süt-yoğurt,sebze, ekmek) uygun miktarda tüketin.
Uygun pişirme yöntemleri kullanın. Kızartma, tütsüleme yerine; haşlama, ızgara, buğulama, fırında pişirme yöntemlerini kullanın.
Diyetisyen Elif Erdin Yıldız