Dış Gebelik Nedir?

Dış gebelik, gebeliğin rahim dışında herhangi bir yere yerleşip büyümeye devam etmesidir. Bu yerleşim yeri sıklıkla tüplerdir. Diğer yerler arasında yumurtalıklar, karın içi, rahim ağzı veya daha evvelden sezaryen ameliyatı olanlarda rahimdeki ameliyat bölgesi yer alır. Dış gebelik anormal bir durumdur. Anne hayatını tehdit edebilir. Bu yüzden takibi, ilaçla veya cerrahi olarak tedavisi gerekir.

Dış Gebelik Nasıl Teşhis Edilir?

Dış gebelikte hasta en sık ağrı şikayetiyle başvurur. Bundan başka vaginal kanama ve adet gecikmesi şikayeti de olabilir. Hatta hasta hastaneye gelmekte geç kalmışsa, iç kanama nedeniyle baygın ve şokta gelebilir. Bu şikayetlerle başvuran hastada ilk olarak dış gebelik düşünürüz ve muayenemizi o yönde yaparız. Ayrıca ultrasonografi yaparak ektopik gebeliğe ait bulgu veya bulguları değerlendiririz. Dış gebelik tesbitinde β-HCG laboratuvar testini kullanırız. Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ve ultrasonlardaki görüntü kalitesinin artması ile birlikte muayene, ultrason ve HCG tetkikleriyle dış gebelik tanısı konulur. Fakat tanısında şüphede kalınan olgularda, tanıya varmak için laparoskopi, küretaj, kuldosentez (vagenden karın alt boşluğuna iğneyle girerek serbest kan varlığını araştırmak), manyetik rezonans incelemeleri yapılabilir.

Dış Gebelik Nasıl Tedavi Edilir?

Dış gebelik daha çok cerrahi olarak tedavi edilir. Hastanın muayene bulguları ve mevcut ekipman durumuna göre ameliyat ile tedavi açık veya laparoskopik (kapalı) yöntem ile yapılabilir. Hastanın muayene, ultrason ve laboratuar bulgularına göre uygun vakalarda ilaç tedavisiyle dış gebelik yok edilebilir. Fakat çok nadiren cerrahi ve ilaç tedavisine gerek kalmadan dış gebelik kendiliğinden yavaş yavaş kaybolabilir.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler