Özellikle deniz ürünleri, süt, yumurta ve fıstık gibi gıdaların alımı sonrasında bu şikayetleri yaşıyorsanız vakit kaybetmeden doktora başvurmanız gerekir. Memorial Hastanesi Dahiliye Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Baykal, “Besin alerjileri” hakkında bilgi verdi.
İnsanlar yaşamları boyunca farklı birçok besin ile karşılaşır. Bu besinlerin içerisinde besin öğesi (protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineraller) denilen daha küçük yapı taşları mevcuttur. Besin alerjileri özellikle protein yapısındaki besin bileşenlerinin vücut tarafından yabancı olarak algılanması sonucu oluşan bir immün sistem cevabıdır. Besin maddesi içerisindeki yabancı kabul edilen bu maddelere karşı oluşan antikorlar vücut için istenmeyen reaksiyonlara yol açar. Yetişkinlerde deniz ürünleri ve yumurta, çocuklarda ise süt sıklıkla besin alerjisine neden olabilir. En çok görülen besin alerjileri kabuklu deniz hayvanları, balık, fıstık ve yumurta ile ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda en sık besin alerjisi süt, soya ürünleri ve kabuklu deniz hayvanları ile olmaktadır. Çocuklarda yumurta akı, inek sütü ve domates gibi bazı besinler de alerjiye neden olabilmektedir. Ayrıca çeşitli besin maddelerine katılan renklendiriciler, koruyucular, çay, kakao ve kolalı içeceklerde bulunan kimyasal maddeler besin alerjisine yol açabilir. Bazı besinlerin kendileri alerjik reaksiyona neden olmanın yanında benzer türde besinlerle çapraz reaksiyonlara girerler. Örneğin ağaç fıstıklarından (badem, ceviz vb) birine alerjisi olan birinin tüm diğer ağaç fıstıklarına da reaksiyon vermesi söz konusu olabilir.