D Vitamini İçeren Yiyecekler, Güneşten Daha Yararlı

Uzm. Dr. Ali Abacı, D vitamininin ilaç veya gıdalar yerine güneş ışınlarından alınmasının daha yararlı olduğunu söyledi.


Uzm. Dr. Abacı, "Belirli ölçüde güneş ışığına maruz kalmak bütün kanser türlerine karşı koruyucudur ve melanom tehlikesini de azaltır" dedi.

Buca Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Abacı, Güneş ışınlarının D vitamini alma açısından faydalı olduğunu, ancak korumasız ve uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmanın  en tehlikeli cilt kanseri türü olan melanom riskini artırdığını söyledi. Deri kanserlerinin bütün kanser türlerinin yaklaşık yarısını oluşturduğunu ve 50 yaş üzerindeki erkeklerde bu tehlikenin daha yüksek olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Abacı, şu uyarılarda bulundu:
"Korunmasız ve yoğun şekilde güneş ışığına maruz kalmak melanom riskini artırır. Düzenli ve aralıklı olarak güneşlenmenin bütün kanser türlerine karşı koruyucu olduğu gibi melanom tehlikesini de büyük oranda azalttığı düşünülmektedir. Açık tenlilerin cilt kanserine yakalanma ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle özellikle açık tenlilerin güneş ışığından kendilerini korumaları gerekmektedir."

D vitaminini ilaç veya gıdalar yoluyla mı, yoksa güneşlenerek mi alınmalı sorusuna, her zaman güneş tercih edilmeli cevabını veren Uzm. Dr. Abacı, "Çünkü belli bir seviyeye varıldıktan sonra yapılmış D vitamininin fazlası yine deride başka maddelere dönüşmektedir ki bu maddelerin ilave yararlı etkileri ve bu arada deri hücrelerinin büyümesini düzenlemede ve deri kanseri oluşma riskini azaltmada rolleri olduğu anlaşılmıştır. Ancak ağızdan alınan D vitamininin böyle bir etkisinin olup olmadığı tam bilinmiyor" dedi.

Uzm. Dr. Abacı, D vitamininin on iki parmak bağırsağından emilerek kana karıştığını ve yağda eriyen bir vitamin olması nedeniyle, vitaminin emilimi için ince bağırsakta safra tuzları ve bir miktar yağ bulunmasına ihtiyaç olduğunu, bu yüzden safra akımının azalmış olduğu karaciğer hastalıkları ve düşük yağlı diyetlerin D vitamini emiliminde yetersizliğe neden olabileceğini belirtti.

GIDALARDAN NASIL ALINIYOR?

D vitamini açısından zengin gıdalar hakkında da bilgi veren Uzm. Dr. Abacı, "D vitamini kara hayvanlarında az, deniz ürünlerinde ise bol miktarda mevcuttur. Ancak vücudumuza giren D vitamininin sadece yüzde 10 kadarını gıdalardan alabildiğimizi hatırlatalım. Somon, alabalık, kılıçbalığı, uskumru, ton balığı ve sardalya gibi yağlı balıklar (taze veya konserve olarak) ile havyar ve karides D vitamini bakımından zengindir, ama günlük D vitamini ihtiyacını karşılayabilmeleri için günde yarım kg'a yakın tüketilmeleri gerekebilir. Ancak saydığımız bu deniz ürünlerini kolesterol açısından da zengin olduğunu unutmayalım. D vitamini sığır karaciğeri, peynir ve yumurta sarısında az miktarda bulunur. Süt, sanılanın aksine D vitamini için iyi bir kaynak değildir. Tereyağında pek az miktarda D vitamini bulunmaktadır. Bitkilerden maydanoz, ısırgan otu ve yoncada mevcut olduğu bildirilmiştir. Morina balığının karaciğer yağı D vitaminin en zenginidir, fakat en yüksek kolesterollü gıdalar sıralamasında havyardan sonra gelir" açıklamasını yaparak, güneş ışınlarından kontrollü şekilde faydalanmanın D vitamini için doğru tercih olduğunu tekrarladı.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler