Bornova Şifa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazım İntepe, gece yatağını ıslatan çocuklar için tedavisinin yapılamadığının doğru olmadığını söylüyor.
Aileleri büyük sıkıntıya sokan ve 5-18 yaş arası çocuklarda görülen gece alt ıslatma probleminin yapılan tedaviyle yüzde 98 oranında çözüldüğü, kamuoyunda, tedavisinin olmadığı yönündeki inanışların doğru olmadığı bildirildi.
Gece Alt Islatma Tedavilerinde Yüzde 98 Başarı Sağlanabilir
Gece yatağını ıslatan 5-18 yaş arası çocukları olan aileler için yatak, yorgan, çarşaf ve çocuğun çamaşırlarının ıslanıp kirlenmesi, evin kötü kokması, çocuğun temizlenmesi ve okula yetiştirilmesinin hep bir problem ve üzüntü sebebi olduğunu ifade eden İntepe, “Gece alt ıslatmasını bazı aileler problem olarak kabul etmez. Çocuğun tembelliğinden, yetersizliğinden olduğunu düşünerek çocuğu suçlar ya da cezalandırırlar. Halbuki bu duruma en çok üzülen çocuktur.
Gece Alt Islatma Sorunları Genetik mi?
“Dayısı-amcası gece altını ıslatıyormuş, sonra geçmiş, bizim çocuğumuzda da geçer”, “Tedavi olmazsa da geçer, zaten tedavisi yokmuş, olsa da tedaviden sonra gene alt ıslatmaları oluyormuş” ya da en kötüsü “Tedavi ettirmeyin, yoksa ileride mahzuru(!) olur” gibi yanlış bilgilerden ya da utanma gibi bir sebepten dolayı çoğu aile bu problemi saklamakta ve çözüm yollarını aramamaktadırlar” dedi.
“Gece alt ıslatmalarının %70 oranında birinci derece akrabalarda da görülmesi, tek yumurta ikizlerinde oranın yüksek olması gibi verilere dayanılarak, kalıtımın etkisi kabul edilmektedir. Şeker ya da yalancı şeker hastalığında, çok su içmeye bağlı alt ıslatmaları olur. Ayrıca idrar yolları enfeksiyonları, kum geçirme, bağırsak parazitleri, kansızlık, kalsiyum, magnezyum, çinko eksikliği A,B,D,E vitaminleri eksiklikleri, geniz eti, iri bademcikler de gece alt ıslatması sebeplerindendir. Kansızlık, geniz eti gibi durumlar, uykuda kandaki oksijenin azalması (hipoksi) ve karbondioksitin fazlalaşmasına (hiperkapni) sebep olur.
Bu durumda uyku çok ağırlaşır ve merkezi sinir sisteminin bütün sistemler üstündeki kontrolü çok zayıflar. Sinir ve kas sistemi hakimiyetinin azalmasıyla da gece alt ıslatma meydana gelir.
Sonradan başlayan gece alt ıslatması, çocuğun çok ilgi gördüğü ve kendisinin merkez olduğu bir dönem olan bebeklik dönemine bilinç dışı geri dönmesi ve orada kalmak istemesidir. Gece alt ıslatma yoluyla çocuk, anne baba ilgisinin uzamasını isteyebilir. Anne baba arasında geçimsizlik ve aile içi huzursuzluk olması, yeni kardeş gelmesi gibi durumlarda gece alt ıslatmaları bir intikam alma ve tepki gösterme yolu da olabilir.
Çeşitli kaygılar çocukta depresyon yapabilir. Bu da uykunun ağırlaşmasına sebep olur. Gece alt ıslatması, tik, kekemelik, tırnak yeme, aşırı kıskanma, derslerde başarısızlık gibi problemlerden biri ya da birkaçı ile beraber ise psikolojik kaynaklıdır. Genel olarak hem gece hem gündüz idrar kaçırmaya, idrar yolları iltihabı ya da kum dökme de sık rastlanır. Bunlar yoksa ciddi psikiyatrik bozukluktan kaynaklandığı düşünülür.
Gece altını ıslatmanın önce sebebinin araştırılması gerekir. Bunun için idrar ve kan tahlili gibi kolay, ucuz, basit araştırmalarla başlanır. Ultrason ile böbrek ve mesaneye bakılır, solunumu engelleyen geniz eti, bademcik, kronik bronşit gibi rahatsızlıklar araştırılıp hiçbir mikrobik, organik sebep bulunmazsa, aile ve çocukta psikolojik problem aranır. Sebep bulunduğu zaman tedavi kolaylaşır.” Dedi. İntepe tedaviyi ise şöyle açıkladı.
“Bulunan sebebe yönelik ilaçlar verilir. Mesela idrar yollarında iltihap tespit edilmişse, antibiyotik kullanılır. Psikolojik sebeplere bağlanırsa çocukluk çağında güvenle kullanılan bir antidepresan ilaç kullanılır. Kullanılan ilacın uykunun ağırlığını azaltmada çok yararı vardır. Uykusu hafifleyen çocuk gece idrarını tutabilir ya da uyanarak ihtiyacını görür.
Ultrason ile mesane kapasitesi düşük bulunan çocuklarda mesane genişletici ilaç verilir. İdrar yollarında organik bozukluk bulunursa ameliyat ile düzeltilmelidir. Geniz eti, iri bademcik sebebiyle nefes almada zorluk varsa bunlar da ameliyatla alınmalıdır. Kansızlık bulunursa kan yapıcı vitamin, demir, çinko ilaçları ve diyet verilir. Kalsiyum eksikliği düşünülürse, kalsiyumlu diyet ve ilaçlar tavsiye edilir. İlaç kullanılmasa da ergenlik çağından sonra gece alt ıslatmasının geçme ihtimali vardır.
Alt ıslatma kendiliğinden geçebilirse de tedavisi olduğu için beklenmesi tavsiye edilmez. Gece altını ıslatanların sadece % 1-2’si yirmili yaşlardan sonra da devam eder. Bu kişilerde organik bozuklukların olması ihtimali çok yüksektir. Tedavide kullanılan ilaçlar 30-35 yıldır kullanılan ve güvenilirliği ispat edilmiş ilaçlardır. Kullanıldığı sırada ya da ilerleyen yıllarda zararı olacak yan etkileri yoktur.”