Koroner (kalp) damar tıkanıklıkları için geleneksel olarak Çelik Stent tedavisi uygulanıyor. Hasta göğüs ağrısı ile ya da kalp krizi sebebiyle geldiği zaman anjiyo uygulanıyor. Anjiyoda damarlarda ciddi bir darlık ve tıkanıklık tespit edilirse o darlığı açmak için stent kullanılıyor. Çelik Stent tıkalı damarı açmak için oldukça etkili bir yöntem ancak yapıldığı maddeden dolayı bu stentler damarlar açıldıktan sonra bile damar içinde kalıyor. İlerleyen dönemde olası bypass müdahalesini zorlaştırabiliyor.
Eriyen Stent ikinci yılın sonunda tamamen yok oluyor
Vücuda yerleştirilen yeni nesil stentler ise altıncı aydan sonra erimeye ve kana karışmaya başlıyor, ikinci yılın sonunda damar içerisinde stentten geriye hiçbir iz kalmıyor. Damar tamamen doğal haline dönüyor ve olası bir baypas operasyonu engellenmemiş oluyor. Yine Çelik Stentlerin aksine daralma ve stent içinde pıhtı oluşması riski de minimuma indirilmiş oluyor.
Eriyen Stent ince ve uzun darlıkta damarlara da uygulanabiliyor
Eriyen Stent sayesinde boydan boya incelmiş bir damar da Çelik Stentin aksine genişletilebiliyor. İnce ve uzun darlıklarda özellikle damarın uç kısımlarına kadar gelen darlıklarda bu sistem ciddi bir alternatif oluşturuyor. Çünkü bu hastalara herhangi Çelik Stent tedavisi yapılamıyor. Damarın uç kısmına kadar giden Difrüz darlıklarda baypas seçeneği ortadan kalktığı için bu hastalarda eriyen stent kullanılarak hastalar ilerleyen dönemler için baypasa hazırlanabiliyor. Çelik Stent yapılabilen hastaların büyük bir kısmına bu yöntem uygulanabiliyor.
Çelik Stente göre avantajlı Eriyen Stent her geçen gün daha çok hastaya umut oluyor
Eriyen Stent Dünya'da ve Türkiye'de yaklaşık 2 -2.5 senedir uygulanıyor. Bu yöntemi Türkiye'de ilk uygulayan gruplardan biri olarak Bayındır Sağlık Grubu ön plana çıkıyor.
Kalp Hastalıklarında Türkiye sınıfta kalıyor
Dünyada ve Türkiye'de bir numaralı ölüm nedeni kalp. Her 3 kişiden biri kalp ve damar hastalığına sahip. Türkiye'de ise bu oran oldukça yüksek ve kalp ve damar rahatsızlıkları nüfusun sağlığını tehdit edecek şekilde yaygın. Türk halkı spor yapmıyor ve yağlı besleniyor. Düzensiz beslenme, diyabet, hipertansiyon, kolesterol ve sigara kullanımı da kalp ve damar hastalıklarını tetikliyor.