Türk Toraks Derneği'nin 18. Yıllık Kongresi'nde dünyanın en sık ölüme yol açan 4'ncü hastalık olan KOAH'ya ve her yıl dünyada 300 milyon kişiyi etkilen müzmin bir akciğer hastalığı olan astıma dikkat çekildi.
Türk Toraks Derneği'nin 18. Yıllık Kongresi'nde dünyanın en sık ölüme yol açan 4'ncü hastalık olan KOAH'ya ve her yıl dünyada 300 milyon kişiyi etkilen müzmin bir akciğer hastalığı olan astıma dikkat çekildi. 01-05 Nisan 2015 tarihleri arasında Antalya'da yapılan kongrenin sloganı 'Çok ses tek nefes' oldu. Türk Toraks Derneği 18. Yıllık Kongresi Başkanı Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Füsun Topçu "Daha sağlıklı bir yaşam için her gün bir adım daha fazla atın" dedi.
RİSK FAKTÖRÜ SİGARA
KOAH, ([Kronik (Müzmin) Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığı), nefes yollarında mikroplarla oluşmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı. KOAH, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmiyor. KOAH'ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 15-20. Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH var. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiş. Bu durumda, ülkemizde bulunan 5 milyona yakın kişi KOAH'lı . Ve bu hastaların sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu biliyor.Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Genel Başkanı ve Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu " KOAH yılda 2,9 milyon ölüme neden olmaktadır. Günümüzde dünyada tüm ölümlerde 4. ölüm nedeni, bulaşıcı olmayan hastalıklar içinde 3. ölüm nedeni haline gelen KOAH, tüm ölümlerin de yüzde 5,5'inden sorumlu.Türkiye'de solunum sistemi hastalıkları tüm ölümler içerisinde en sık görülen 4. ölüm nedeni. Ve bu ölümlerin yüzde 61,5'i KOAH nedeniyle.Bu hastalığın tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörü sigara dumanı" dedi.
KOAH'nın ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu " Herkesin yapabileceği bir aktivite olan yürüyüş, düzenli fiziksel aktivitenin sağladığı hemen tüm yararları sağlayabilmektedir. Sağlığın iyileştirilmesi ve korunması için haftanın en az beş günü, günde en az 30 dakika süre ile orta yoğunlukta fizik aktivite (örneğin yürüyüş) önerilmektedir" dedi.
HER YIL 250 BİN KİŞİ ASTIM'DAN ÖLÜYOR
Türk Toraks Derneği 2. Başkan Yardımcısı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD Allerji ve İmmünoloji Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu
astım hastalığına dikkat çekerek, "Astım akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve krizler halinde seyreden müzmin bir akciğer hastalığı olup dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilmektedir. Her yıl 250 bin kişi bu hastalığa bağlı hayatını kaybetmektedir. 10 yıl içinde toplam astımlı hasta sayısının 400 milyona ulaşacağı, tahmin edilmektedir. Bu sayı o günkü dünya nüfusunun yirmide biri olacaktır" dedi. Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu, ülkemizde ise yaklaşık her 100 erişkinden 5-7'sinde, her 100 çocuktan 13-15'inde astım görüldüğünü
söyledi.
GÖRÜNMEYEN CANAVAR: HAVA KİRLİLİĞİ
Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu adına konuşan Prof. Dr. Haluk Çalışır da hava kirliliğinin neden olduğu sağlık sorunları nedeniyle dünyada her gün 20 bin kişinin öldüğünü söyleyerek " Bu 20.000 ölümün yaklaşık yarısı ise trafik kirliliği, kömürlü termik santraller, evsel ısınma, orman yangınları, hafriyat kazıları ve çöl kumları gibi dış ortam hava kirliliğinden kaynaklanmaktadır" dedi. Prof. Dr. Haluk Çalışır, Türkiye'de ise yılda 28 bin kişinin hava kirliliği nedeniyle öldüğünün altını çizerek "Trafik kazaları nedeniyle yılda 3 bin 500-4 bin kişi ölüyor. Dikkate alındığında hava kirliliğinin Türkiye için "görünmeyen canavar" olduğu fark edilebilir. Evlerde ısınma amacıyla kömür, odun, kuru bitki kök ve dalları ve tezek yakılmasının neden olduğu ev içi hava kirliliğine bağlı olarak dünyada her yıl 4.3 milyon kişi hayatını kaybetmektedir" dedi.