Aşırı Süt Hormonu Tehlikeli Olabilir!

Ödem Engellemenin Püf Noktaları
Süt hormonunun yüksek düzeyde salgılanması, başta adet görememe olmak üzere çeşitli nedenlere bağlı olarak kısırlığa yol açabiliyor.

Uzmanlar, süt hormonunun fazla salgılanmasının meme, yumurtalık, kemik, böbrek üstü bezi, böbrek ve yumurtlama, karbonhidrat metabolizması ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebildiği uyarısında bulunuyor.

Yüksek süt hormonu seviyelerinin, yüzde 10 oranında göğüslerden anormal süt gelmesine yol açtığını ifade eden uzmanlar, yüzde 15 oranında adet düzensizliğine veya adet görememeye ve yüzde 33 oranında çocuk sahibi olamama ve kemik erimesine neden olabildiğini belirtiyor.

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Üreme Tıbbı ve İnfertilite Seksiyonu Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mesut Öktem, hipofiz bezindeki laktotrop hücrelerden süt hormonunun 3 farklı formda salgılandığını belirterek, süt hormonunun meme, yumurtalık, kemik, böbrek üstü bezi ve böbrek gibi organlarda çeşitli olumsuz etkileri olduğunu söyledi.

Yumurtlama, karbonhidrat metabolizması ve bağışıklık sistemi üzerinde de etkili olan süt hormonunun, yaş, adet dönemi, gebelik ve loğusalık dönemlerinde de etkinliğinin değiştiğini ifade eden Öktem, süt hormonu fazlalığının fizyolojik, ilaçlara bağlı veya patolojik nedenlerden dolayı ortaya çıktığını anlattı.

Öktem, süt hormonunun fazla salgılanmasında özellikle hipofiz tümörleri, hipotiroidizm, böbrek yetmezliği, anti-psikotik sorunlarda kullanılan ilaçların an durumlar olduğunu dile getirdi. Bununla beraber uykuda, egzersiz sonrasında, gebelikte ve loğusalıkta da süt hormonunun yükselebildiğini belirten Öktem, hastada süt hormonu yüksekliği tespit edildiğinde ikinci ölçümün hasta açken, dinlenmiş olarak sabah erken saatlerde yapılması gerektiğini söyledi.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler