Artroskopik Cerrahi Nedir?

Ödem Engellemenin Püf Noktaları
Vücudumuzun en fazla yükünü taşıyan bölgelerden biridir dizlerimiz.Anı dönmeler, düşmeler, ya da fazla yüklenme sonrasında dizlerde zedelenmeler gelişebilir.

Ağrı, şişlik, takılma ve güvensizlik dideki problemlerin en sık görülen belirtileri arasında yer alıyor.Dizdeki kemik dışındaki bağların, menisküsler ve kıkırdak dokuların birbirleirne yardımcı olarak çalışıp dizin kusursuz yapısının işlemesini sağladığını belirten

Acıbadem Hastanesi ortopedi ve travmayoloji uzmanı Opr. Dr. Uğur Haklar, "Dokulardan herhangi birinde bir yaralanma olur ise dizimizi kullanmamız güçleşir ve bir süre sonra ağrı ortaya çıkar.Zaman zaman yaşadığımız diz ağrıları 1-2 hasta içinde kendiliğinden geçebilse de bazen dizimizde önemli bir problemin habercisi olmaktadır.

Diz ekleminde hissedilen ağrı en önemli belirtidir.Herhangi bir nedenle ortaya çıkan diz eklemindeki ağrılar, takılmalar ve şişmeleri şikayetler dizinizin bozulmakta olduğunun habercisi olabilir" diyor ve ekliyor:

"Diz hastalıkları 15 yaşından sonra her yaş grubunda farklı sorunlarla karşımıza çıkabiliyor.Diz problemlerinin ağırlık kazandığı yaşlar kişinin yaşam tarzıyla bağlantılı.Örneğin sporcularda genç yaşlarda görülürken sakin bir yaşamı olan kişilerde ise 40 yaş sonrasında ortaya çıkıyor.Bazı diz hastalarında muayene ve röntgen yeterli iken genellikle tanıda manyetik rezonans ile görüntüleme tekniğine ihtiyaç duyuyoruz."

Dizde oluşan problemlerin tedavisinde izlenen iki yol var.Önemli kıkırdak problemi, menisküs yırtığı olmayan ve çapraz bağları sağlam olan hastalarda fizik tedavi ve diz çevresindeki adelelerin güçlendirilmesi yanında ilaç tedavisi ilk seçenekler arasınadyer alıyor.Tersi durumda genellikle artroskopik cerrahinin gündeme geldiğin, belirten Opr. Dr. Uğur Haklar sözlerini şöyle sürdürüyor:

Artroskopidizin içine bakmak için kullanılan cerrahi bir yöntemdir.

Operasyon sırasında kullanılan sistem aslından sadece bir kamera ve ışık kaynağından oluşmaktadır.Bu kamera sistemi ince bir çubuk şeklinde düzenlenmiş olup dar olan eklem aralığına küçük kesiler ile girmemizi, eklem aralığını aydınlatmamızı ve görmemizi sağlar.Artroskopik cerrahi diz hastalıklarının tanısında ve tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.

Amaç hastaları en az doku hasarı ve en doğru tedavi ile en kısa sürede arzu ettikleri aktivite düzeyine geri döndürmektir.Örneğin aktif bir sporcu artroskopik menisküs ameliyatının sonrasında 3-4 hafta sonra eski performansı ile sahalara dönebilirken, bir büro çalışanı 1 bir haftada işne geri dönebilmektedir.Bu zaman tasarrufları kişinin işine gidememesi durumunda ortaya çıkabilecek kayıpları azaltmaktadır.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler