Adet Dönemleriniz Kabus Gibiyse Dikkat!

Kadınların yaklaşık %80'i, adet dönemleri sırasında sıkıntı yaşarlar. Çoğu için. rahimde ağrılı spazmlara (kramplara) neden olan prostaglandinler adı verilen maddelerin serbest kalmasından kaynaklanan ağrı olması, adet döneminin normal bir parçasıdır.

Kimilerinde, fibroidler , pelvik inflamatuar hastalığı , endometriyoz veya spiral aletinin (IUD) olması gibi bir takım temel durumlardan kaynak¬lanan ağrılar olur. Bazılarında da, adet döngülerinin ortasına denk gelen yumurtlama sırasında ağrı olur. Bu tür bir ağrı, yumurtalıktan boşluğa bir yumurta bırakılmasından kaynaklanır.

Ağrı, karnın alt bölgesinde kramp ya da sırtta veya bacaklarda ağrılı sızı şeklinde hissedilebilir. Kusma, ishal, kabızlık, baş ağrısı, baş dönmesi ve baygınlık da ağrıya eşlik edebilir. Ağrı genellikle, adetin başladığı gün başlar ve ikinci ya da üçüncü günün sonuna kadar devam eder.

Ağrılı adet kanamaları, 30 yaşından veya hamilelikten sonra genellikle görülmez. Eğer ağrı temel bir bozukluktan kaynaklanıyorsa, farklı bir nitelikte olabilir ve adet sancısı yaşanmayan yıllardan sonra başlayabilir.

Pek çok kadın, rahim kasılmalarım azaltıcı etkisi olan aspirin ya da ibuprofen gibi nonsteroidal antienflamatuar ilaçlar (NSAID) alarak rahatlama sağlar. Rahatsızlığı ilk hissettiğinizde, bu ilaçlardan alıp, Adet öncesi Belirtileri ve Kramplannızı Gidermek için Evde Uygulanabilecek Yöntemler başlığı altındaki önerilere uyun.

Bazı kadınlar, nonsteroidal antienflamatuar ilaçlan, adet kanamasının başlayacağını bekledikleri günden 1 veya 2 gün öncesinde almanın faydasını görmektedir.

Doğum kontrol hapları da yumurtlamayı engelleyerek ve böylece de endometriyumdaki kan miktarını azaltarak, ağrıyı önlemeye yardımcı olur.

Böylece, adet kanamalan hafif ve daha az ağrılı olmaya eğilim gösterir.

Çok şiddetli veya daha önce hiç başa gelmedik biçimde meydana gelen adet kanamalarınız için, doktorunuza başvurmanız gerekir.

Böyle durumlarda doktor, pelvik muayenenizi yapacaktır. Buna yol açan temel nedenin tedavi edilmesi, belirtileri çoğunlukla gidermektedir.
 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler