Merhaba, 8 yaşından sonra dilimde takılmalar başladı. Babamda, ablam ve abimde de aynı şekilde kekemelik oluştu ve zamanla azaldı. Ama ben 17 yaşındayım ve sorunum aynı şekilde devam ediyor, beni zor duruma düşürüyor. Derslerimi anlatamıyorum, çevremde fazla konuşamıyorum. Normalde konuşmayı severim ama üzerimde fazla bir ağırlık yapıyor. Nasıl bir tedavi yöntemi seçersem düzelebilirim?
Uzm.Dr. Faruk Akçay
İlk olarak çocuğun konuşmasındaki takılma ve tekrarlamaları sorun edilmemelidir. Konuşma çocuk açısından ödüllendirici hale getirilmelidir. Aile, çocuğa iyi bir dinleyici olmak için elinden geleni yapmalıdır. Konuşmanın, aile ve çocuğun kişisel bir paylaşımı olması için aile elinden geleni yapmalıdır.
Ebeveynler konuşurken kendini çocukla paylaşmalıdır ki O da konuşurken kendisini ebeveynlerle paylaşsın!
Ebeveynlerin konuşması çocuğu her zaman etkiler. Bu yüzden de ailelerin çocuklarını uyarmak veya söylemelerinden ziyade kendi hareketleri ile örnek olmaları, göstermeleri daha etkili olmaktadır. Bu yüzden ebeveynler sürekli endişelenmemelidir. Ailenin rahat ve sakin olması çocuğu da etkileyecek ve rahatlatacaktır.
Tüm aileler tarafından kekemeliğin bütünsel bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Ailelerin Yapmaması Gerekenler Bazen hiçbir şey yapmamakta yararlı olabilir.
Siz kekemeye dünyadaki en mükemmel konuşma tekniğini de öğretseniz eğer kekeme o tekniği uygulayacak özgüvene sahip değilse başarılı olamaz. Psikoterapilerle kekemelerin özgüvenlerini artıracak, olumsuz inançlarını değiştirecek ve negatif duygularını boşaltacak terapiler uygulanır. Bu konuya çok önem verilmeli. Günlük 4 saate yakın psikoterapi uygulamaları olabiliyor. Bunu yapabilecek kişilerin psikolog, psikiyatrist ya da konuşma terapisti olması gerekir.
En önemli 2. sorunu nefestir. Kekemeler sakin olduklarında, huzurluyken çok güzel konuşurlar. Şarkı-türküyü gayet rahat söylerler. Bunları söylerken takılmazlar. Ama korktuklarında, yabancı bir ortamda, gergin olduklarında, heyecanlanınca aniden takılırlar. Aynı dil, aynı boğaz,aynı çene,aynı gırtlak Yani organik,fiziksel bir bozukluk yok. Neden takılıyorlar öyleyse? Bunun sebebi nefes alış-verişiyle ilgilidir. Kekeme; sakinken, şarkı türkü söylerken kendi nefesini çok rahat kontrol eder. Kontrol tamamen kendi elindedir. Ama korku ve heyecan anında bu kontrolü hıııııık diye bir iç çekmeyle kaybeder. Nefes alış-verişindeki ritim bozulur. Kısaca kekemelerin konuşurken nefes alış-verişleri düzensizdir. Kekemelerin büyük bir kısmı konuşurken nefesini tutar, ya da tamamen boşaltır. Bazı kekemelerde nefes alırken konuşmaya çalışırlar. Yine kekemelerin en büyük yanlışlarından biri yanlış yerden nefes almaları, doğru nefes almayı bilmemeleridir. Kekemeye Davranışçı Terapiler ile normal insanlar gibi nefes alıp verme öğretilmelidir. Bu işleme de nefes kontrolü diyoruz. Yanlış nefes alıp verme kekemede yıllar içerisinde alışkanlık haline gelmiştir. Bu alışkanlık muhakkak değiştirilmelidir. Konuşurken blog oluştu, tıkandınız, bundan nasıl kurtulacaksınız? Takılmanın, tutulmanın olmaması için neler yapabilirsiniz? Bunlar nefes kontrolüyle gösterilmelidir.
Kekemelerin yaklaşık % 90'ı çok hızlı konuşur. Konuşma hızı ile düşünme hızı normal insanda paralel giderken kekemelerde her zaman düşünme hızı önde gider. Bir süre sonra kekeme ne söyleyeceğini bilemez ve takılır kalır. Yine davranışçı terapilerle kekemeye hızını kontrol etmeyi kazandırıyoruz.
Kısmi olarak ilerleme kat etseler de kekeme bir süre sonra eskisi gibi oluyor ve geriye dönüyor. Bu yönteme (Şaher tekniği) katılan bir kekemenin yeniden geriye dönmesi çok zor bir ihtimaldir. Bu üçayağı kırılan kekemelik bir daha ayağa kalkamaz
Tedavi Merkezi Telefon: 0216 550 66 99
SONUMUT Psikolojik Hizmetler Merkezi