Merhaba, yaklaşık 4 yıl önce belimden rahatsızlıklar yaşamaya başladım. En son 4 ay önce tüm tahlillerimi yaptırdım. Sonuçta, Ankilozan Spondilit teşhisi kondu. Özellikle kış aylarında çok rahatsızlanıyorum. Bu hastalığın tedavisi var mı? Benim daha az etkilenmem için neler yapmam gerekir?
Dr. Cüneyt Özüak
Ankilozan Spondilit ağrılı, ilerleyici bir romatizmal hastalıktır. Temelde omurgayı etkilemekle beraber, diğer eklemleri, kiriş ve bağları da etkileyebilir. Bazen göz, akciğer, bağırsak ve kalp tutuluşu da görülebilir. AS’de ilk tutulan bölge sıklıkla leğen kemikleridir. Buna farklı zamanlarda bel, göğüs kafesi ve boyun bölgeleri tutuluşları eklenir. Bu bölgelerde, kiriş ve bağların kemiğe yapıştıkları yerde ortaya çıkan yangı temel bozukluktur. Bu yapışma yerlerinde aşınmalar meydana gelir. Yangı yatışırken, iyileşme sürecinde yeni kemik oluşumları ortaya çıkar. Kiriş ya da bağlardaki elastik dokuların yerine kemik dokusunun geçmesiyle, harekette azalma olur. Yangısal olayın tekrarlamaları sonucunda kemik oluşumları artar ve omurga kemikleri kaynaşarak bütün bir hal alırlar ve bu da hareketlerin kısıtlanmasıyla sonuçlanır. Hastalığın başlangıç dönemlerindeki hareket kısıtlılığının nedeni, ağrı ve kas kasılmalarıdır ve bu dönemde ilaç kullanımı ile düzelir. Ancak, ileri dönemdeki kemiklerdeki birleşmeden sonra ortaya çıkan hareket kısıtlılığı geriye dönmez. Bunun engellenebilmesi ya da yavaşlatılabilmesi için, egzersizlerin düzenli olarak yapılması şarttır.
Geçmiş olsun.
Uzm.Dr. Orhan Coşkun
Ankilozan Spondilit omurgayı, beli ve dizler gibi büyük eklemleri tutan, sabah tutukluğu, ağrı, dizlerde şişlik gibi yakınmalara neden olan bir romatolojik hastalıktır. Bu hastalık omurganın ve belin etkilenmesi ile, ilerleyen yıllarda hareket kısıtlılığı ve sakatlıklara neden olabilir. Ancak artık tedavisi çok iyi yapılabilmektedir. Yapacağınız en önemli şey, düzenli olarak eklem hareket açıklıklarını koruyacak egzersizler (özellikle yüzme) yapmaktır. Hastalığın tedavisinde ağrı kesici tedavilerle başlayarak, daha ciddi ve etkili ilaçlar da kullanılabilmektedir. İyi bir yerden, düzenli takip edilmelisiniz ve egzersizlerinizi düzenli yapıp uzun süre hareketsiz kalmamalısınız.
Geçmiş olsun.