İyi akşamlar, ben yurtdışında yaşıyorum. Size sormak istediğim bir soru var. Ben 4 tane düşük yaptım ve hepsinde kürtaj oldum. Bana buradaki doktorlar açıklamasını yapamıyorlar. Bana ne önerirsiniz?
Dr. Emel Başarır
Bir kadın 15 gün adet gecikmesi yaşadıktan sonra, gebelik testi yaptırıp bu test pozitif çıktığında ve USG ile gebelik kesesi görüldükten sonra, gebelik kaybı oluşmuş ise buna düşük adı veriliyor. Gebeliğin ilk 3 ayında ard arda en az 2 kez ortaya çıkan ve kendiliğinden olan düşüklere ise tekrarlayan düşükler adı veriliyor. Çoğu zaman tekrarlayan düşüklerin nedeni yapılan tetkiklere rağmen belirlenemiyor (%40-50). Belirlenebilen nedenler arasında ise, Uterus (Rahim) yapısal bozuklukları ve serviks (rahim ağzı) yetersizliği, endokrin (hormonal) bozukluklar, enfeksiyonlar, kromozomal bozukluklar, otoimmün hastalıklar (Bağışıklık sistemi hastalıkları), çevresel ve diğer faktörler, pıhtılaşma sorunları sayılabilir. Genellikle 35 yaş altındaki kadınlarda 3 düşükten, daha ileri yaştakilerdeyse 2 düşükten sonra laboratuar çalışmaları yapılmalıdır. Düşük yapan çiftler tam bir değerlendirme ile başarılı bir tedavi sonrasında gebe kalınca ilk 3 ayda yoğun doktor desteğine ihtiyaç duyarlar. Size önerim henüz gebelik oluşmadan önce bir kadın doğum doktoru tarafından takiplerinize başlanılarak, gebelik sona erene kadar takiplerinizi devam ettirmeniz. Geçmiş olsun.
Dr. H. Armağan Nalbantoğlu
Merhabalar. Bebeklerinizi kaybetme sebebi olan düşük çok çeşitli nedenlerle gelişebilir. Bu sebeplerin teşhis edilmesi için konusunda uzman bir kadın doğumcuya gitmenizde yarar var. Eğer sorununuza bulunduğunuz yerdeki uzmanlar sizi tatmin edecek bir yanıt veremiyorlarsa ülkemizdeki (olanaklarınız elverişliyse) uzman kadın doğum doktorlarından ve hastanelerden yararlanmanızı öneririm. Sorununuz çok yoğun araştırma ve tedaviler gerektirebilir. Acil şifalar.