Akromegali Hastasıyım, Çene Yapımdaki Bozukluk Tekrardan Eski Haline Dönebilir mi?

Hocam merhabalar ben akromegali hastasıyım. Yaklaşık 4 ay önce hipofiz adenom opere geçirdim. Akromegali hastalığının bir etkisi de alt çenenin öne doğru gelmesi. Bundan dolayı altçene ve üstçene kavuşmamaktadır. Alt çenenin tekrar eski haline alması mümkün mü? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar diliyorum.

Uzm.Dr. Orhan Coşkun

Öncelikle geçmiş olsun. Akromegali hastalığı büyüme hormonunun (growt hormon) aşırı salınmasına neden olan bir adenom nedeniyle meydana gelmektedir. Hastalık ergenlik döneminden önce meydana gelirse aşırı boy uzaması ve devlik meydana gelirken, ergenlik döneminden sonra meydana çıkarsa yüz hatlarında kabalaşma, çenenin uzaması, yüzüğün parmağa dar gelmesi, dil, dudaklar, burunda büyüme, baş ağrısı görme alnında daralma (bitemporal hemianopsi yani her iki dış yanımızı görememe) ve ayak kabı numarasında, şapka numarasında büyüme gibi belirtiler görülür. Bu hastalarda şeker hastalığı, kalp hastalığı ve kanser gelişme riski artmıştır. Bu nedenle bu hastalıklar yönünden sıkı takip edilmesi gerekmektedir.

Akromegalinin esas tedavisi cerrahi olarak adenomun çıkarılmasıdır. Bu operasyon için 2 cerrahi yöntem vardır ve günümüzde tercih edilen cerrahi yöntem transsfenoidal yoldur (ağız tavanından hipofiz bezine ulaşılarak yapılan operasyon). Operasyona ek olarak ilaç tedavi yöntemi de kullanılabilir. Bunun için somatostatin analogları octeroid isimli ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca radyoterapi bir diğer tedavi seçeneğidir. Tedavide GH ve IGF-1 düzeylerinin normale dönmesi, tümörün beyine baskısının giderilmesi ve klinik semptomların kaybolması hedeflenir. Ayrıca şeker hastalığı, kalp yetmezliği ve kanser gelişimi yönünden belirli aralıklarla tetkikleriniz yapılır.

Sizin kilo almanızda yiyecekleri tam olarak çiğnemeden yemenizin çok etkili olacağını zannetmiyorum (ancak hızlı yemek yiyerek fazla yiyorsanız olabilir). Bu şekilde yemeniz daha çok hazımsızlık şikayetine neden olur. Şeker hastalığı ve hastalığınızın kontrol altında olup olmadığı yönünden tetkiklerinizi yaptırmanızı ve hayat boyu bir endokrinologun takibine girmenizi öneririm.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri