7 Aydır Midemde Yanma ve Ekşime Oluyor. Ne Yapmam Gerekiyor?

Merhaba, midemde 7 aydır süren yanma ve ekşime var. Bunun yanında bilinç dışı olarak gaz salgılıyorum. Ne yapmam gerekiyor? Bunun giderilmesi için hangi ilacı kullanabilirim?

Uzm.Dr. Orhan Coşkun

Muhtemelen bu yakınmanızın sebebi gastrittir. Gastrit, mide mukozasının tahriş olmasıdır. Gastrit, akut veya kronik olabilir. Kronik gastritin en sık görülen nedeni, Helikobakter Pylori adında bir bakteriye bağlıdır. Bu bakteri, spiral şekilli, ağız yoluyla alınarak midede yerleşen ve burada gastrite neden olan bir bakteridir. Gelişmekte olan ülkelerde genellikle çocukluk çağında alındığından, tedavi edilmediğinde mide mukozasında hayat boyu süren bir kronik iltihaba sebep olur ve bunun sonucunda midede gastrit, ülser, lenfoma ve kanser gelişimine neden olabilir. Mide mukozasını örten mukus tabakasının altında yerleşerek yaşamını sürdürür. Bu bakteri salgıladığı toksinler ve vücudun ona karşı oluşturduğu reaksiyonlar sonucunda midenin savunma bariyerlerini bozar. Böylece mide mukozasını  asit ve diğer saldırgan faktörlere duyarlı hale getirir. HP enfeksiyonu, ülser oluşumunda önde gelen faktörlerden biridir ancak tek suçlu neden değildir. Bakterinin midede varlığı, tanısı Üst GİS endoskopisi yapılarak biyopsi alınması ile, üre-nefes testi ve kan ve dışkıda antikor ve antijen aranması gibi testlerle gösterilebilir. Ayrıca aspirin ve bazı ağrı kesici ilaçlar da  midenin koruyucu mekanizmalarının zayıflamasına yol açarlar. Böylece mide asit ve diğer saldırgan faktörlere karşı duyarlı hale gelir ve hasar oluşmasına (gastrite) neden olurlar. Sizin bir iç hastalıkları doktoruna başvurmanız, ayrıntılı bir hikaye alınması ve muayene yapılması gereklidir. Doktorunuz size şikayetlerinizi hafifletecek bir tedavi düzenleyebilir.

Karın şişkinliği ve aşırı gaz çıkarma, genellikle bağırsakların çalışmalarında bozukluk (düzensizlik) olmasına bağlıdır ve bunun da en sık nedeni İrritabl Bağırsak Sendromu veya Spastik Kolon denilen durumdur. Şekerli gıdaların çok fazla tüketilmesi nedeniyle bağırsaklardaki bakteriler tarafında gaz oluşumu artar, yiyeceklerin hızlı ve iyi çiğnenmeden yenmesi durumunda beraberinde fazla miktarda gaz yutulmasına neden olur, asitli içecekler, hareketsizlik de karında şişkinlik ve gaz şikayetine neden olur. Şikayetleriniz çok fazlaysa bir gastroenteroloğa başvurmalısınız.

Geçmiş olsun.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri