Uzm.Dr. Faruk Akçay
Çocuklarda hipertansiyon çoğu zaman (erişkine göre) ikincil nedenlere bağlı olarak çıkar. Hipertansif çocuk ve adölesanların % 28' i ikincil hipertansif hastalardır (böbrek hastalığı gibi). Oysa hipertansif yetişkinlerde bu oran % 7' dir. Nedenler olarak böbrek hastalıklar, kardiyovasküler hastalıklar, hormonal nedenler ve diğer nedenlerdir. Tansiyon ölçümleri günde en az 2 kez ölçülmüş olmalı. Tansiyon değerleri nedir?
Öncelikli olarak fizik muayene sonrası Kan Sayımı, Aso, Crp, Sedimantasyon, Glikoz, Üre, Kreatinin, Ürik Asit, Sodyum, Potasyum, Kalsiyum, ALT, AST, ALP, Kolesterol, Trigliserid, Hdl, Ldl, Vldl Kolesterol, TSH, Serbest T4,Total Protein, Albümin, Tam İdrar Tetkiki, İdrar Kültürü, Üriner Sistem Usg, Batın Usg, EKG, Telekardiyografi ve gerekli görülürse Ekokardiyografi yapılması uygun olur. Yapılan tetkiklerle sebep bulunamamışsa batın MR ve diğer hormonal tetkikler istenebilir.
Çocuk Hastalıkları veya İç Hastalıkları bölümüne başvurursanız yapılacak ön tetkiklere göre daha ileri bir bölüme yönlendirilebilinir. Geçmiş olsun...