Uzm.Dr. Orhan Coşkun
Gut hastalığının tedavisi 3 şekilde gerçekleştirilir. Bunlardan birincisi, vücutta ürik asit miktarını azaltacak bir diyet uygulamaktır (atak gelişimini önler). İkincisi, ağrının ve eklemdeki iltihabın azaltılması ve kandaki ürik asit seviyesinin düşürülmesidir. Üçüncü olarak, çok nadir de olsa cerrahi yöntemler denenebilir. Gut atağında ağrı tedavisi için ekleme buz uygulaması da yapılabilir. Gut atağının önlenmesinde diyet ve yaşam tarzı değişikliği son derece önemlidir. Ürik asidin atılıp dokularda birikmesini önlemek için bol miktarda su içilmelidir. İdeal kiloya inilmelidir. Bilinçsiz yapılan standart diyetler, hastalığın daha kötü olmasına neden olabilir. Fazla protein alımında, vücuttaki ürik asit düzeyi yükselir ve gut atağının tetiklenmesine neden olur. Bu nedenle protein içeren kırmızı et, karaciğer, böbrek gibi organ etleri ve deniz mahsulleri, kuru baklagiller gut hastalığında daha az tüketilmelidir. Alkol tüketimi azaltılmalıdır. Kepekli ekmek gibi kepekli ürünlerden, ıspanak, bezelye, kereviz, pırasa gibi sebzelerden ve fazla yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Aspirin ve idrar sökücü ilaçlar gibi bazı ilaçlar da dikkatle kullanılmalıdır. Bunların yerine yarım yağlı, süt, peynir, yoğurt gibi diyet ürünler tercih edilmelidir.
Geçmiş olsun.