Prof.Dr. Burhanettin Uludağ
Epilepsi hastalığının 3 tedavi yöntemi vardır. İlaç tedavisi, cerrahi yöntemler, elektriksel ve manyetik tedavi yöntemleri.
Temel ve en etkin tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Hastaların %90 dan fazlası bu tedaviden tam veya kısmi bir yanıt alırlar. Çok az bir hasta grubunda cerrahi yöntem yapılabilir. Bunlar belirli özellikleri taşıyan ve cerrahi için uygun olan hastalardır. Bu uygunluğa karar veren epilepsi cerrahi merkezlerindeki değişik branşlardan bu konuda uzman hekimlerdir. Bu ekipler cerrahi için kararı ancak uzun ve çok sayıda bazı tetkiklerden sonra verirler. Sizin cerrahi için uygun bir hasta olup olmadığınıza ilk karar verecek olan, sizi takip eden nöroloji uzmanıdır. Eğer o bu doğrultuda karar verirse ondan sonra böyle bir merkeze başvurabilrsiniz. Sizi takip eden uzman böyle bir merkeze sizi yönlendirse bile tetkikler sonucunda size yine de bir ameliyat yapılmayabilir, çünkü cerrahiden yarar görmeyeceğinize karar verilebilir. Bu nedenle ben ameliyat olabilirmiyim diyen bir epilepsi hastasının ilk başvuracağı yer kendini takip eden nöroloji uzmanıdır. Unutulmaması gereken şey cerrahi geçirdikten sonra, hastalar bir daha ilaç kullanmayacaklarını sanmalarına rağmen gerçekte ilaçlarına yine devam ederler. Cerrahi tedavi, uygun hastada, uygun bir merkezde yapılması gereken ve az bir hasta grubunda sonuçları iyi olan bir tedavi yöntemidir.
Diğer tedavi yöntemleri olan elektrikle veya manyetik alanla olanlar ise daha az kullanımı olan ancak özel durumlarda kullanılan yöntemlerdir.
Epilepside temel tedavi yöntemi halen ilaçlarla yapılan tedavidir.