Yüz Seğirmesi Deyip Geçmeyin

Günümüzde sağlık kadar kozmetik bir sorun haline dönüşen Yüz Seğirmeleri, toplumu sosyal yönden de etkiliyor.

Sorularımızı Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Hidayet Akdemir yanıtladı.

Yüz segirmeleri değişik meslek ve makamlarda bulunan kişilere göre değişen kozmetik veya estetik sağlık problemidir. Çünkü öyle bireyler vardır ki ömür boyu yüz seğirmesi ile yaşarlarken, bazı meslek sahipleri örneğin toplum içinde mevki ve makam sahibi, sanatkarlar, TV kameraları ile karşı karşıya kalanlar bu estetik sağlık problemi nedeniyle hastanelerde şifa ararlar.

YÜZ SEĞİRMESİ NEDEN OLUR?

Yüz seğirmesi iki tipi vardır. Birincil tip yüz seğirmesinde beyincikteki atar damar ile yüz siniri arasında yakın bir temas sonrası adete yüz sinirinde sıkışma vardır. Bu baskı yapan atar damarlarda başlangıçta seyrekolamk üzere hastalık müzminleştikçe daha sık olmak üzere göz etrafındaki kaslar ve ağız kenarındaki kaslarda istem dışı kasılmalar şeklinde kendini gösterir.

YÜZ SEĞİRMESİNİN HANGİ ŞİKAYET VE BULGULARI VARDIR ?

Yüz seğirmesi göz ve ağız kenarındaki bazen de boyundaki kasların istem dışı gayrı iradi olarak ritmik kısa süreli kasılmalardır. Bu seğirmeler başlangıçta kısa süreli ağrısız nitelikte olup, sara nöbeti tarzında seyrek gelirken, hastalık kronikleştikçe seyirmeler daha sıklaşır sayısı ve süresi daha uzar adeta göz kapağı kapanır tarzındadır.

YÜZ SEĞİRMESİ TEŞHİSİ NASIL KONULUR VE HANGİ HASTALIKLARLA KARIŞTIRILIR?

Yüz seğirmesi teşhisinde hasta muayenesi esnasında seğirmelerin şekline ve tipine göre teşhis kolayca konulur. Nörolojik muayene genellikle normaldir. Teşhiste beyin Magnetig Rezonans (MR) testi ile atar damar ile sinir arasındaki baskı olup olmadığı araştırılır.

Yüz seğirmeleri fasial tik, bleferospazm, epilepsi nöbetleri, fasial miyokim, oromandibüler distoni, psikojen hastalıklardan dikkatlice ayırt edilmelidir.

Yüz seğirmesi nörolojik kliniklerden Nöroloji ve Beyin cerrahi hekimlerince tedavi edilmelidir. Ancak hastalık ileri evrede olduğu ve tıbbı tedavi başarısız kaldığı zaman beyin cerrahı trafından beyin ameliyatıyla cerrahi tedavisi yapılmalıdır. Bu konu sadece Beyin cerrahi ve Nöroloji hekimlerinin ilgi alanıdır.

YÜZ SEĞİRMESİ BİR İLERİ YAŞ HASTALIĞIDIR

Genellikle 50 li yaşlarda sık görülürken, genç erişkinlerde daha nadir görülmektedir. Estetik veya kozmetik bir problem olan bu hastalıkta tedavi başarısız kaldığında çoğunlukla hastada psikolojik problemler kaçınılmazdır. Bu yüzden kalıcı ve başarılı tedavisi beyincik ameliyatı ile sağlanmaktadır. Her yaş gurubunda bu ameliyat yapılabilmektedir. Hastalar ortalama 1 hafta hastanede kalırken 15 ile 20 gün sonra işine dönmektedirler.

 

İlgili Sağlık Konuları