Yurt Dışında Bulunduğumuzda Tedavi Hizmetlerimizi Kim Karşılayacak?

En son 15 Ocak'ta, 657 sayılı kanun hükmüne göre çalışan devlet memurlarının da kapsam altına alınmasıyla, artık ülke nüfusunun neredeyse tamamının sağlık harcamaları SGK tarafından karşılanmaya başladı

SGK bu kadar büyük kapasitede bir sağlık harcamasını yönetirken belirli periyotlarla yayımladığı, kısaca SUT denilen “Sağlık Uygulama Tebliğleri”nden yararlanmakta. En sonuncusu 15 Ekim 2008’de yayımlanan ve birtakım revizyonlarla bugüne kadar gelen SUT 2008 yerine, geçtiğimiz günlerde taslağı yayımlanarak ilgililerin tartışmasına açılan SUT 2010’un resmileşmesi önümüzdeki günlerde gerçekleşecek.

Öncelikle turist olarak yurtdışına giden ve gittiği ülkede hastalanarak tedavi olmak zorunda kalan sigortalıların durumu hakkında bilgi verelim. Konuyu düzenleyen 2008 SUT’ın, 7.2. maddesi ile taslak SUT 2010’un 4.4.2. maddesi aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir;

''Genel sağlık sigortalısının veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yurtdışında bulundukları sırada sağlanan sağlık hizmetlerine ilişkin bedellerin ödenmesinde, bulundukları ülke ile Türkiye arasında sağlık yardımlarını kapsayan sosyal güvenlik sözleşmesi olması halinde sözleşme hükümleri uygulanır. Sağlık yardımlarını kapsayan sosyal güvenlik sözleşmesinin olmaması halinde, sağlık hizmetleri giderleri ile yol gideri, gündelik ve refakatçi giderleri kurumca ödenmez.”

Ödeme koşulunun mümkün olabileceği ve ülkemizle ikili sağlık yardımlarını kapsayan sosyal güvenlik sözleşmesi olan ülkeler; Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Hollanda, KKTC, Lüksemburg, Makedonya, Romanya ile İsveç’tir.

Yurtdışına çıkmadan önce sosyal güvenlik merkezlerinden belge alınıp, bu belgenin gidilen ülkedeki sosyal güvenlik kuruluşuna verilmesi halinde, bu ülkelerdeki tedavilerden mevcut sözleşme oranında ücretsiz olarak yararlanma imkanı olabilecektir.

Ücret Ödemeyeceğimiz Hizmetler;

Değineceğimiz diğer bir konu da sağlık kurumlarınca alınabilecek ilave ücretlerle ilgili. SGK; kamu üniversiteleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ile vakıf üniversiteleri ve özel sağlık kuruluşlarına belirli oranlarda ilave ücret alma yetkisi tanımaktadır.

Bu oranlar şu anda kamu üniversiteleri ve Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri için yüzde 10, vakıf üniversiteleri ve özel sağlık kuruluşları kategorisine göre yüzde 70’e kadar değişen yelpazededir. SUT 2008’in 24.3.3. maddesi ile taslak SUT 2010’un 3.3.2. maddesi ise, ilave ücret alınamayacak durumları belirlemektedir.

  •  Acil servislerde sunulan sağlık hizmetleri ile acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,
  •  Yoğun bakım hizmetleri,
  •  Yanık tedavisi hizmetleri,
  •  Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),
  •  Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,
  •  Organ, doku ve hücre nakilleri,
  •  Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
  •  Diyaliz tedavileri,
  •  Kardiyovasküler cerrahi işlemleri.”

Yukarıda sayılan işlemlerden yatak hizmetleri ve öğretim üyesi tarafından verilen sağlık hizmetleri dahil hiçbir ilave ücret alınmaması gerekmektedir.

Herkese Sağlık Dergisi

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler