Yeni Bir Test Tüp Bebek İçin Umut Oldu

ERA testi sayesinde embriyo transfer kabulu ve gebelik için yüksek oran artık ölçülebilecek.

Üreme Sağlığını Koruma Derneği (ÜRSAK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, Türkiye'de yeni uygulanmaya başlanan Endometrial Receptivity Assay (ERA) testiyle embriyolar rahme transfer edilmeden, rahmin embriyoları kabul edip etmeyeceğinin veya transfer hangi gün yapılırsa en yüksek gebelik oranlarının sağlanacağının tespit edilebildiğini bildirdi.


Bahçeci, yaptığı yazılı açıklamada, günümüzde tüp bebek tedavilerindeki sonuçlar incelendiğinde yaklaşık her iki çiftten birinde gebelik elde edildiğini ve tedavi gören her 3 çiftten birinin eve sağlıklı bebek götürebildiğini belirterek, bazı çiftlerde ise iki veya daha fazla sayıda tedavi uygulanmasına rağmen gebeliğin mümkün olmadığını kaydetti.

Tüp bebek tedavisinde tekrarlayan başarısızlıklarının altında pek çok farklı sebebin bulunduğunu vurgulayan Bahçeci, bunda bazı çiftlerde görülen düşük embriyo kalitesi veya embriyolarda oluşan genetik bozuklukların da önemli rol oynadığına dikkati çekti.

Prof. Dr. Bahçeci, sağlıklı bir gebeliğin oluşması için embriyonun kalitesi kadar tutunacağı rahim içi zarının embriyoyu kabul etme özelliğinin de tedavideki başarının olmazsa olmaz bir şartı olduğunu anlatarak, "Türkiye'de çok yeni uygulanmaya başlanan ERA testi ile embriyolar rahme transfer edilmeden, rahmin embriyoları kabul edip etmeyeceği veya embriyo transferi hangi gün yapılırsa en yüksek gebelik oranlarının sağlanacağı tespit edilebiliyor" ifadesini kullandı.

Yeni bir umut olacak

Bu testin tüp bebek tedavilerinde özellikle iyi kalite embriyo elde edilmesine rağmen, gebelik oluşmayan ve başarısızlıkla ilgili ciddi bir neden bulunamayan hasta grubu için yeni bir umut olacağına işaret ederek,  yöntemin yakın gelecekte tüp bebek tedavilerinin başarısını anlamlı olarak arttırabilecek yeni bir teknoloji olarak lanse edildiğini belirtti.

Bahçeci, tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı gözlenen çiftler üzerinde bugüne kadar yapılan çalışmalarda daha çok embriyo kalitesi ve genetiği konularına yoğunlaşıldığını ifade ederek, şunları kaydetti: 

"Rahim ortamı sadece histeroskopi yöntemiyle incelenebiliyor. Bu inceleme sonrasında gebeliği engelleyici bazı patolojileri tespit edebiliyor ve cerrahi olarak düzeltebiliyor olsak da ne yazık ki embriyonun tutunmasını sağlayan hücresel mikro çevrenin ne kadar sağlıklı veya embriyo için hazır olup olmadığını, bilemiyorduk."  

Embriyonun transfer edilmesi için en uygun gün belirleniyor

ERA testinin uygulanması düşünülen hastalarda doğal adet döngüsü içerisinde veya hormon ile uyarılmış bir tedavi sürecinde belirli bir günde rahim dokusundan küçük bir parça alındığını anlatan Prof. Dr. Bahçeci, şöyle devam etti: 

"Parça alınması ameliyathane ortamında gerçekleştiriliyor ve hafif bir sakinleştirici uygulaması ile hastanın konforu sağlanıyor. Alınan bu parça, ileri moleküler ve genetik tanı yöntemleriyle incelenerek embriyonun tutunmasından sorumlu olduğu bilinen genlerin aktiviteleri ölçülüyor. Yaklaşık 2 hafta içerisinde de ölçüm sonuçları değerlendirilerek örnek alınan hastanın rahim dokusunun embriyoyu kabul edebilme potansiyeli belirleniyor. Elde edilen test sonuçlarına dayalı olarak embriyonun transfer edilmesi için en uygun gün belirleniyor. Bu sayede başarı oranı da artıyor." - Kocaeli