Gelişimini uzun süre gizli şekilde sürdüren kemik erimesi, özellikle ileri yaştaki kadınların sağlık sorunlarının başında geliyor. Uzmanlar, hastalığın ciddiyetine dikkat çekiyor.
Uzmanlar, kemik yapısındaki mineral yoğunluğunun azalmasını osteoporoz ya da kemik erimesi kavramıyla tanımlıyor. Kadınlarda osteoporoz gelişim ihtimali erkeklere kıyasla daha yüksek. Menopoz sonrası 50 yaşın üzerinde her üç kadından birinde osteoporoz gözlenebiliyor; yoğunluğunun azalmasına bağlı olarak kemikler daha kırılgan hale geliyor.
Bad Neuenahr Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği'nden Dr. Thomas Kausch, yaşlıların kırılma ihtimalini önlemek için emin bir şekilde hareket edebilmesinin önemine işaret ediyor. Kausch Fazla hareket etmediğinizde daha güvensiz hale gelir, düşme riskiniz artar. Bu yüzden hareket halinde olmak önemli. Hareket oranına göre kemik yapısının yoğunluğu da artar."
Sinsi bir hastalık
Osteoporoz, gelişimini uzun süre gizli şekilde sürdüren bir hastalık. Kimi hastalar 10-15 yıl boyunca bunun farkına varmıyor. Regina Breuer gibi birçok hastada tanı ancak bir kaza sonrası konabiliyor. Breuer, "Tatilde yere düşünce kalçam ve omzum kırıldı. Doktorlar omzumdaki kırığın kendiliğinden iyileşeceğini söyledi. Ama kemik daha sonra adeta bir çürük ağaç dalı gibi dağıldı" diyor.
69 yaşındaki Regina Breuer, Bad Neuenahr Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği'nde üç hafta tedavi gördü. Programda, fizik tedavi ve jimnastik alıştırmalarının yanı sıra düşme dersleri de yer alıyordu. Osteoporozu hafife almamaya çağıran Dr. Thomas Kausch, araştırmaların kemik kırılmasından tedavi görenlerin ölüm oranının daha yüksek olduğuna işaret ediyor:
"Belli bir yaştan sonra bir kişiyi uzun süreliğine yatağa bağlarsanız buna bağlı sonuçlar ortaya çıkıyor. Bu kişilerde tromboz, kalp ve dolaşım sistemi ve akciğer embolisinin ortaya çıkması riski tırmanıyor. Bu hastalıklara bağlı olarak ölebilirler de."
Tehlikeli yaş grubu açısından hareketin yanı sıra doğru beslenme de önem taşıyor. Bad Neuenahr Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği'nden Dr. Thomas Kausch, kalsiyum açısından zengin gıda maddeleri ile D vitamini alımına işaret ediyor. Kausch, "D vitamini, kalsiyumun depolanması ve kemik mineralizasyonu açısından önem taşıyor. D vitamini olmadan kemik yoğunluğunu yeterli seviyeye yükseltemezsiniz" diyor.
Osteoporozu geriletmek mümkün
İlerlemiş osteporoz vakalarında kemik erimesini durduran ilaçlar kullanılıyor. Kemik yoğunluğu böylece artırılarak muhtemel kırılma vakaları önleniyor. Uzmanlar, kemik dokusunu güçlendiren bir başka element olarak strontiuma işaret ediyor. Dr. Thomas Kausch, hormon tedavisinin kemik erimesini frenlediğini vurguluyor. Kausch, "Osteoporozu geriletmek mümkün. Genelde belli ilaçları kullanarak osteoporozun gelişimini kontrol altına almak yeterli oluyor. Ama bazı hastalarımız, daha ileri boyutta bir terapiyle kemik yoğunluğunu normal seviyesine kadar yükseltiyor" diye konuşuyor.
Erkekler, kadınlara kıyasla osteoporoza daha ender ve daha geç yakalanıyor. Erkeklerde, kadınlarla karşılaştırıldığında ortalama 10 yıl daha geç ortaya çıkabiliyor.