Muayene ortamında cerrahi operasyon gerektirmeyen popüler yüz gençleştirme uygulamaları; Moleküler, Enzimatik ve Hücresel cilt yenileme işlemlerini Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel anlatıyor…
Genç cildi ile dikkat çeken yaşını almış yıldızların sırrı artık çözülüyor. Öyle ki günümüzde uygulaması her geçen gün daha pratik ve ekonomik bir hal alan cildi gençleştirici yüz işlemleri daha sık kullanılıyor. Peki, parlak ve bakımlı bir cildin sırrı ne? Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel’e göre en sık kullanılan üç çeşit yöntem bulunuyor. Moleküler, Enzimatik ve Hücresel cilt yenileme işlemleri en revaçta olan uygulamalar arasında. Bu üç yöntemin bir arada ya da tek tek yılda bir kere yapılmasının cildin yaşlanmasını önlemek için çok faydalı olduğunu altını çizen Yücel, cerrahi olmayan bu işlemlerin muayene ortamında yapılabildiğini anlatıyor.
Peki, bu üç işlemi birbirinden ayıran en önemli unsurlar ne? Bu soruları Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel yanıtladı…
Moleküler yöntem hakkında bilgi alabilir miyiz?
Moleküler yöntem cildin derin nemlendirme işlemidir. Bu işlemde cilt altına bağ dokusunun ana yapı maddesi saf hyalüronik asit verilebilir. Hyalüronik asit vücudun en önemli yapı taşlarından biridir ve kan damarlarından iç organlara, cilt içinden eklemlere kadar hemen her yerde bulunur. Vücudumuzda hücreler arasında yer alan maddeyi oluşturan en önemli protein hyalüronik asittir. Bu protein doğduğumuz günden itibaren azalmaya başlar. Belli bir yaştan sonra bunu yerine koymak hem cildin kalitesini yüksek tutar hem de cildin gerginliğini ve elastikiyetini geri kazandırır. Burada yapılan şey esnek, nemli, parlak cildin kendine özgü pırıltısını geri kazandırmaktır. İşlemde dolgu amacı yoktur. Bütün cilt altına doldurarak yüzde, boyunda, dekoltede ve elde kullanılabilir. Dışarıdan kullanılan nemlendirici kremlerden çok daha etkilidir. Ancak işlemi yılda bir kere yenilemek gerekiyor. İki hafta arayla dört kür olarak uygulanılabilir. 35 yaş sonrası özellikle kuru ciltlere önerdiğimiz bir işlem olan derin nemlendirme uygulaması, özellikle güneş gören ciltler için çok faydalıdır. Bu işlem ciltteki renk bozuklukları ve gözaltı morluklarını azalttığı gibi ince kırışılar üzerinde de etkilidir.
En sık kullanılan cilt gençleştirme uygulamalarından “Enzimatik Yöntem” nedir?
PRP yani “Platelet rich plasma” trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması adı verilen yöntem, kişiden az miktarda alınan kanın, özel bir işlemden geçirilerek bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen “platelet yönünden zenginleştirilmiş plazmanın” yine aynı kişiye cilt gençleştirme amaçlı enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemidir. Bu işlem yara tedavisinde de kullanılabilir. Bu işlem cilde verildiğinde kolejen sentezini artırır ve yara yenileyici hücreleri o gölgeye çeker.
Hücresel yöntemler nedir? Nasıl uygulanır?
İnsan vücudunun temel yapı taşlarını oluşturan proteinlerin en önemlisi olan kollajen, bağ dokusunun da ana maddesidir. Cilt, kıkırdak dokusu, tüm ligaman ve bağlarda yaygın olarak bulunur. Ayrıca yara iyileşmesi sırasında yaralanan dokuları bir arada tutan harç da kollajenden oluşur. Kollajen fibroblast adı verilen hücreler tarafından salgılanır. Son yıllarda kişinin kendi fibroblastlarını laboratuvar ortamında çoğaltıp kişiye tekrar geri verme işlemi revaçta. Hücrelerin çoğaltılma işlemine fibroblast kültürü adı veriliyor. Kulak arkasından minik bir deri ve kan alınarak Türkiye’de Ankara’da ve Trabzon’daki hücre kültürü laboratuvarlarına gönderiyoruz. Ardından laboratuar ortamında üretilen saf Fibroblast kültürlerini cilde enjekte ediyoruz. Ciltteki kollajen seviyesini arttıran bu uygulama cerrahi müdahaleler kadar olmasa da kişinin cilt yaşını gözle görülür şekilde geriye alıyor.
Prof. Dr. Akın Yücel ve yaklaşımları hakkında daha fazla bilgiye yenilenen www.akinyucel.com web adresinden ya da 0 (212) 236 12 92 numaralı telefondan ulaşılabilir.