Amerikalı bilim adamı ve yazar Prof. Jared Diamond, İki dil konuşanlar üzerinde son yıllarda yapılan farklı araştırmaları değerlendirirken vardıkları sonuçları bilim dergisi “Science"da kaleme aldı.
Araştırmada, küresel düzeyde iki ya da daha fazla dil konuşan insanların sadece bir dil konuşanlardan daha çok olduğu belirtildi. 1960'lı yıllara kadar yapılan araştırmalarda iki dil konuşan çocukların, başka dilleri daha yavaş öğrendiği sonucuna varıldığı halde, 12'inci dili öğrenmeye çalışan Prof.Dr. Diamond, bu inanışın yanlış olduğunu bildirdi.
Prof. Diamond son yıllarda yapılan araştırmalarda bir ya da iki dil bilen çocuklar arasında bilişsel ve dil öğrenimi alanlarında büyük bir fark olmadığını belirtti. Prof. Diamond'a göre iki dil bilen çocukların daha avantajlı olduğu bazı alanlar da bulunuyor. Prof. Diamond, Agnes Kovacs ve Jacques Mehler'in araştırmalarında, anne ve babaları farklı diller konuşan çocuklarla bir dil konuşan çocukların verdikleri tepkileri kıyasladı.
Çalışmada 'iki dilli' çocukların değişikliklere daha kolay adapte olduğu sonucuna varıldı.
Prof. Diamond, bir bebeğin 3 aylıktan itibaren İtalyanca’ya tepki verip Çince konuşan annesini görmezden gelmeyi öğrendiğini anne konuşmaya başlayınca Çince’ye odaklanıp İtalyanca’yı görmezden geldiğini anlattı. Amerikalı bilim adamı “İki dil duyan bebek bir şey üzerine odaklanmayı hepimizden önce öğreniyor' dedi.
Kanada'da yapılan bir araştırmada ise, birden fazla dil konuşan çocukların ileride, Alzheimer da dahil olmak üzere bunama yaratan hastalıklara yakalanma riski daha düşük çıktı. Bunama ile karşılaşan yaşlılar üzerinde yapılan çalışmada, birden fazla dil konuşan hastalarda bunama belirtilerinin, bir dil konuşanlara kıyasla dört yıl daha geç görüldüğü anlaşıldı.
Araştırmacılar bu durumu, iki dil konuşanların yaptığı beyin egzersizlerinin bu belirtileri geciktirmesiyle açıkladı.
Prof. Diamond, 'Beş dil konuşan İsveçli bir tezgahtar olduğunuzu düşünün. Alzheimer'a karşı 25 yıl korunabilirsiniz. Yani 102 yaşına kadar bu hastalığa yakalanmayabilirsiniz. Yani hiç Alzheimer olmayabilirsiniz' dedi. Ancak Profesör Diamond bu birkaç araştırmayla kesin sonuçlara varmanın mümkün olmadığını da ekledi. Yorum Yaz | Yorumları Oku