Validen Tartışma Yaratan Karar: Bakire Kalmayı Taahhüt Edenlere Burs Verilecek!

Güney Afrika'da Uthukela valisinin AIDS'in ve istenmeyen hamileliklerin önüne geçmek için bakire öğrencilere burs vaat etmesi ülkede tartışma yarattı.

Güney Afrika'da, Uthukela bölgesinin valisi, bakire kalmayı taahhüt eden kız üniversite öğrencilerine burs vermeyi taahhüt ediyor. Vali eleştirilere karşı kararını savunuyor.

16 BAKİREYE BURS VERECEK

AP, KwaZulu-Natal'daki Uthukela bölgesinin valisi Dudu Mazibuko'nun bakire kalmaya yemin eden 16 kıza burs vaat ettiğini yazmıştı. Kızlar burs almaya devam edebilmek için düzenli olarak kontrolden geçmeyi de kabul etmişti.

"AIDS VE İSTENMEYEN HAMİLELİKLE MÜCADELE ETMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Mazibuko BBC'ye yaptığı açıklamada bu ödül sisteminin amacının "AIDS'le ve istenmeyen hamileliklerle" mücadele etmek olduğunu açıkladı ve kendi kızlarının da kontrol geçmesinden memnun olcağını söyledi.

Mazibuko kontrollerin bakirelerin Zulu Kralı Goodwill Zwelithini'nin önünde dans edeceği Zulu seremonisi için testten geçeceğini açıkladı, yani kontrolü üniversite yapmayacak.

Öğrenciler burs alabilmek için bakire olduklarını gösteren bir sertifika getirmeliler. Mazibuko'nun sözcüsü Jabulani Mkhonza AP'ye sistemin öğrencilerin "okula odaklanmasını" sağlayacağını söyledi.

OKULLARDA 20 BİN İSTENMEYEN HAMİLELİK VAKASI

Çocuklarda istenmeyen hamilelik ve AIDS Afrika'nın yüzleştiği en büyük problemlerden biri.

Güney Afrika Eğitim Bakanlığı, okullardaki kızlar ve genç kızlar arasında 2014 yılında 20 bin hamilelik vakası tespit etmişti. Bunların 223'ü ilkokulda gerçekleşti. Kadınların yüzde 23-35'i 19 yaşına gelmeden hamile kalıyor. Hamilelik kızları yüksek eğitimden alıkoyan en önemli sebep olarak görülüyor.

5 MİLYON 600 BİN AIDS HASTASI VAR

Ülke dünyadaki en yüksek AIDS oranına sahip. 5 milyon 600 bin insan, yani nüfusun yüzde 17'si AIDS hastası.

"AYRIMCILIK ORTADA"

Güney Afrika Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Mfanozelwe Shozi, AP'ye valinin niyetini takdir ettiğini ama "ortada hamilelik, bekaret temelli (ve hatta erkek karşıtı) bir ayrımcılık olduğunu" söyledi.

"KIZLARA SAYGISIZLIK VE HAK İHLALİ"

Kadın İstimarı Karşıtları grubunun sözcüsü Idumeleng Muloko da valiyi eleştirenler arasında. BBC'ye "Bekaret testlerinin bugüne kadar AIDS'e bir faydası olmadı" diyen Moloko bu testlerin kızların haklarını ihlal ve onlara saygısızlık olduğunu düşünüyor.

Kaynak: newsweek.com

İlgili Sağlık Konuları