Uzmanlar Köpeği Olanları Uyarıyor: Köpeğinizle Temastan Uzak Durun

Pek çok kişinin evinde beslediği evcil hayvanların birçok bakteri ve mikrop taşıdığı, gerekli temizlik ve bakım yapılmadığında çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabileceği belirlendi.

Birçok hayvanseverin evinde evcil hayvan beslediği ve aynı ev ortamında birlikte yaşadıkları bilinmektedir. Hatta gündelik birçok şey bu evcil hayvanlarla paylaşılmaktadır. Aile bireylerinin bu yakın temasları uzmanlarca dikkat edilmesi gereken bir husus olarak değerlendirilmektedir. Uzmanlara göre kucağa alınan, sevilen hatta öpülen bu hayvanların deri altları ve salyaları başlı başına potansiyel mikrop yuvalarıdır. Ölümcül sonuçlar doğurabilecek bu durumuna engel olmak için evcil hayvanlarımızın temizlik ve bakımlarının çok sık yapılması gerekliliği vurgulanmaktadır.

KÖPEĞİN AĞZINDA VE DERİSİNDEKİ BAKTERİLERE TEHLİKE SAÇABİLİR

Londra'daki Queen Mary Üniversitesi'nde Viroloji ve Bakteriyoloji profesörü, John Oxford, köpeğin ağzında ve derisinde bulunan bakterilerin riskli ve tehlike yönlerinin olduğunu ifade etti. "Köpeklerle oynamayı ona sevgi gösterilerinde bulunmayı severiz. Hatta bazen biz istemezsek dahi o gelir, bizi koklar ve öper. Özellikle bu temaslar neticesinde yüzümüzde, elimizde salya ve tükürük kalır. Bu yolla vücudumuza bakteriler ve virüslerin taşınması gayet doğaldır. Çünkü köpekler keşfetme, koklama, tat alma ve analiz gibi tüm süreçleri burnuyla, ağız çerçevesini gezdirerek yapar. Bu durum evcil hayvanların birçok bakteriyi de ağız, burun bölgesinde taşıdığı anlamına gelmektedir. Bakteriler, virüsler ve her çeşit mikroplarla dolu olan bu bölgeye temastan oldukça uzak durmalı, evcil hayvanların temizlik ve bakımına hassasiyet göstermeliyiz." dedi.

POTANSİYEL HASTALIKLARIN LİSTESİ KORKUTUYOR

Listenin başında, köpeğinizin tükürüklerinden size bulaşabilecek en kolay hastalıklardan biri olan mantar hastalığı var. Capnocytophaga Canimorsus adlı organizma genellikle köpek ağızlarında taşınan bir organizmadır ve şiddetli bir sepsis enfeksiyonlara neden olur.

BELİRTİLER: ATEŞ, TİTREME, TERLEME

Hastalığın ilk belirtileri ise ateş, titreme, terleme ve enerji eksikliği. Ayrıca sıradan bir enfeksiyona oranla daha hızlı ilerlemektedir.

EVDE BEBEK VARSA DAHA ÇOK DİKKAT ETMEK GEREKİR!

Köpekler MRSA'yı da taşıyabilir. MRSA (Metisiline dirençli Staphylococcus aureus) beta-laktam antibiyotik dirençli olan stafilokok bakterilerin (staf) bir türüdür. MRSA bulaşıcıdır ve yaşamı tehdit eden bir enfeksiyona neden olabilir. Ayrıca tedaviye karşı daha dirençlidir.
Uzmanlar ayrıca evdeki bebeklerin mikrop ve bakterilerden daha kısa sürede etkilenebildiklerini, evde bulunan evcil hayvanların teması neticesinde hastalık riskinin yüksek olduğunu söylemektedirler.