Uykuda Diş Gıcırdatmak Tehlikelidir!

İnsan hayatının üçte birini kapsayan uyku, yorulan ve yıpranan sinir sisteminin bakıma alındığı bir dinlenme dönemi.

Gün boyu şehir hayatı veya iş hayatına bağlı yaşanan stres, dengesiz beslenme alışkanlıkları, hareketsizlik uyku bozukluklarına neden oluyor. Bu uyku bozukluklarından bir tanesi de uykuda diş gıcırdatma olarak bilinen Bruksizm.

Araştırmalar; horlama ve uyku apnesi gibi durumların dişlerini gıcırdatan kişilerde daha çok görüldüğünü gösteriyor. Stres, dengesiz beslenme, hareketsizlik, fazla miktarda tüketilen alkol, tütün ve kafein uykuda diş gıcırdatmaya yol açıyor.

Diş gıcırdatmanın gecenin ilk bölümünde olduğunu belirten uzmanlar, hastaların genellikle diş gıcırdattığının farkında bile olmadığını, ancak eşleri ya da yakınlarının bu durumdan rahatsız oldukları belirtti.

Uykuda diş gıcırdatmanın neden olabileceği hasara da dikkat çeken uzmanlar , uykuda diş gıcırdatma sonucu, dişlerin çiğneyici yüzünde aşınma oluşur ve dişler kolay kırıldığını ve hassasiyetin fazla olduğu uyarısında bulunuyorlar.

Tedavinin amacı dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmak olduğunu söyleyen doktorlar, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilen gece koruyucularının kullanıldığını ifade ediyorlar.
 

İlgili Sağlık Konuları