Üçüncü Baharını Yaşadı

Memorial Diyarbakır Hastanesi'ne başvuran Salih Çaycı, 28 gün süren radyoterapi sonrası kanseri yenerek sağlığına kavuştu.

Şanlıurfa'da yapılan tetkikleri sonucu erken evre gırtlak kanseri olduğunu öğrenen ve Memorial Diyarbakır Hastanesi'ne başvuran Salih Çaycı, Uz. Dr. Özgür Ozan Şeşeoğulları, hemen radyoterapiye başlanmadığı takdirde hastalığın zamanla ilerleyerek tedavisinin zorlaşacağı uyarısı ile radyoterapiye başlama karar verdi.

Daha önce yılan sokması ve elektrik çarpması nedeniyle hayati tehlike geçiren ama onları da atlatan Çaycı, 28 gün süren radyoterapi sonrası kanseri de yenerek sağlığına kavuşup tekrar normal yaşantısına döndü ve 3. Baharını yaşadığını ifade etti.

Hastalığından önce 1 defa yılan sokmasından, 2. defa da 31500 watt elektrik çarpmasından dolayı hayati tehlike atlattığını aktaran Salih Çaycı, "ses kısıklığından dolayı hastaneye gittiğimde gırtlak kanseri olduğumu öğrendim. Hiç vakit kaybetmeden tedavi seçeneklerini araştırdım ve radyoterapinin başlangıç aşamasında olan hastalığıma büyük oranda olumlu etkisi olduğunu öğrendim. Hemen Memorial Diyarbakır Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü'ne başvurdum ve tedaviye başladık. Yaklaşık 28 gün süren tedavinin sonunda sağlığıma kavuştum. Tabi bu süreç o kadar kolay olmadı. Kar kış demeden her gün gelmeye çalıştım çünkü hayat her şeye rağmen yaşamaya değer. 2 kez ölümden kurtuldum şimdi 3. Kez kanseri yendim. Bu süreçte bana büyük destek olan aileme ve Doktorum Özgür Bey'e ne kadar teşekkür etsem azdır. Bildiğim kadarıyla 1-7 Nisan arası Kanser Haftası ve bu vesile ile tüm insanlara önerim kendilerinde gördükleri belirtileri mutlaka sorgulasınlar, uzman bir hekime başvursunlar erken evre kanserlerde büyük oranda iyileşme sağlanıyor bunu sakın göz ardı etmesinler çünkü benim hastalığım erken dönemde yakalandı ve yüzde yüz iyileştim. Kanserden korkmaya gerek yok, geç kalmaktan korkmalı insan." açıklamasında bulundu.

Salih Çaycı, başarılı geçen radyoterapi sonrası eski yaşantısına dönerek sevdikleriyle bu mutluluğu yaşadığını söyledi. Memorial Diyarbakır Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü'nden Uz. Dr. Özgür Ozan Şeşeoğulları, Salih Bey'in hastalığının henüz başlangıç aşamasında olduğunu ve gırtlağındaki kitlenin radyoterapi ile yok edildiğini söyledi. Gırtlak kanserinde tedavi seçenekleri açısından erken tanı hayati önem taşıdığını anlatan Uz. Dr. Özgür Ozan Şeşeoğulları, "Alkol ve sigaranın birlikte kullanımı gırtlak kanseri riskini daha da arttırmaktadır. Gırtlak kanserinin en önemli belirtisi ses kısıklığı olup, özellikle 2 haftayı geçen ses kısıklığında mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olunmalıdır. Boğazda takılma hissi ve yutma güçlüğü, ağrı, öksürük, kanlı balgam, boyunda şişlik gibi belirtilerde görülebilir. Gırtlak kanserli hastaların yüzde 10'unda uzak metastaz (yayılım) mevcuttur. Tüm uzak metastazların yüzde 50-80'ni akciğerlerdedir ve uzak metastazlı hastaların tedavisi daha güçtür." dedi.

Radyoterapi, erken evrelerde tek başına, ileri evrelerde cerrahi girişimden sonra veya kemoterapi ile birlikte verilebileceğinin de altını çizen Şeşeoğulları, "Radyoterapi, özellikle erken evre gırtlak kanserlerinde cerrahi kadar başarı şansına sahip bir tedavi seçeneğidir. Radyoterapinin en önemli avantajı ses kalitesinin korunmasıdır. Lenfnodu (lenf bezesi) yayılımı olan hastalarda radyasyonun kanser hücreleri üzerindeki etkisini artırmak için radyoterapi sırasında bazı ilaçların da (kemoterapi) verilmesi gerekebilir. Tüm baş-boyun tümörlerinde olduğu gibi gırtlak kanserlerinde de dikkatli planlamalar ve uygun destekli bakım ile tedaviye ara vermeden tamamlamak tedavi başarısını artırmaktadır." İfadelerini kullandı.