Türkiye’de ulusal anlamda obez çocuk sayısını gösteren geniş kapsamlı bir çalışma bulunmamasına rağmen bölgesel yapılmış küçük çaplı çalışmalar bulunuyor.
Araştırmalarda 5-11 yaş arası grupta obezite görülme sıklığının son 10 yıl içinde yaklaşık 3 katı artırdığının görüldüğüne dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, obezite konusunda önlem alınması gerektiğini kaydetti.
Beş yaşın altındaki çocuklarda obezite tanısının erken olacağını belirten İrkin, eğer çocuk beş yaşından büyükse verilerin daha ciddiyetle değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Beş yaş altında büyüme ile birlikte obezitenin ortadan kalktığının görüldüğünü söyleyen İrkin, son yıllarda özellikle ilkokul çağı ile birlikte obez çocuk sayısının arttığı da ifade etti.
İrkin, bu artışın nedenlerini şu şekilde sıraladı: “Anne-babanın kilolu olması, kötü beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivitenin yetersizliği ve sosyo-ekonomik düzey bunlardan başlıcalarıdır.
Yenilenen gıdaların enerjiye dönüştürülememesinin kiloya neden olduğunu aktaran İrkin, “Çocukların artık büyüme cağında çok fazla hareketsiz kalıyor. Bilgisayar ya da televizyon başında hareketsizce geçirilen saatler, oyun alanlarının yetersiz olması ve bunlarla beraber eşlik eden yüksek kalorili ve sağlıksız besinler obezitenin bu kadar hızlı artmasına neden oluyor” şeklinde konuştu.
Obezitenin nedenin ortaya konulması ve değerlendirmesiyle tedaviye başlanıldığını dile getiren İrkin, günlük gereksinimler üzerinden sağlıklı bir beslenme planı yapıldığını söyledi. Uzman desteğinin önemli olduğunu aktaran Dilem İrkin, kalorisi yüksek sağlıksız gıdaların mümkün olduğunca alışkanlıktan çıkartıldığını anlattı.