Türkiye Gittikçe Daha Fazla Şişmanlıyor!

Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz ay yapılan bir çalıştayda, diyabetle mücadeleye obeziteden başlayacağını duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün üç yıl öncesinden yaptığı, “önlem alınmazsa 2010 yılında Avrupa’nın en şişman ülkesi Türkiye olacak” tahmininin tutup tutmadığını bugünden net olarak söyleyemiyoruz. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın bu tahmini ciddiye alarak okul ve işyerlerinde fast food tarzı gıdaları yasaklamak için önemli adımlar atması, kimimiz için belki de bu tahminlerin tuttuğu yönünde yorumlanacak. Ancak şu kesin: Türkiye’nin yüzde 22.5’i obezite sorunuyla karşı karşıya!

Metabolizma Derneği Obezite ve Lipit Hipertansiyon Grubu’nun, üç yıl süren bir çalışmanın ardından tamamladıkları ve farklı illerden 20’li yaşlarda 10 binin üzerinde kişinin katıldığı araştırma, Türkiye’nin şişmanlık profilini ortaya koymuştu. Çalışmaya göre, Türkiye’de görülen obezite kadınlarda, erkeklere göre daha fazla görülüyor.

Her 100 kadından 40’ı obezken, erkeklerde bu rakam 20’ye düşüyor. Uzmanlar bunu, kadınların doğumdan ve menopozdan sonra kilo almasına bağlıyor. İlginç bir bulgu; Akdeniz mutfağında hafif yemeklerin bulunmasına rağmen en fazla obez Akdeniz Bölgesi’nden çıkıyor.

Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz ay yapılan Diyabet Çalıştayı ile, diyabetin önüne geçmeyi amaçlıyor ve bunun için de öncelikle obeziteyi önlemeyi hedefliyor. Rakamlara göre Türkiye’de 3 milyona yakın diyabet hastası var.

Aynı rakam dünya genelinde 285 milyonu buluyor. 2030 için dünyada öngörülen diyabetli sayısı ise 438 milyon. Bu rakamlar obezite açısından çok önemli; çünkü diyabetin risk faktörlerinden biri de obezite. Tüm bunların ötesinde korkutan bir tablo daha var; diyabet 40 yaşın üzeri hastalığı olarak bilinirken, artık çocukluk çağında da görülen bir soruna dönüşmüş durumda ve bu Türkiye için de ciddi bir tehlike.

Çocuklarda obezitenin önüne geçmek için de beslenme alışkanlıklarının, kilo yapıcı gıdalardan uzak bir şekilde yeniden düzenlenmesi ve bunun da yaygınlaştırılması gerekiyor. Çocuklarda obezite, gelişmiş ülkelerde de büyük bir sorun teşkil ediyor.

2005 yılına ait bir raporun sonuçlarına göre Avrupa’da her beş çocuktan biri, Amerika’da ise üç çocuktan biri obez. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın ve ilgili tüm kurum ve kuruluşların obeziteyle mücadele için atacakları her sağlıklı adım, ABD ve Fransa örneğindeki gibi sonuçların önlenmesinde pozitif yönde açılımlar kazandıracağa benziyor.

Herkese Sağlık Dergisi

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler