Türkiye Genom Projesiyle Kansere Darbe Vuracak

Türkiye Kanser Genom Projesi ile kanserlerin toplumlara göre gösterdikleri farklılıklar ve nedenleri gün ışığına çıkarılacak.

Bazı kanserlerde korunma ve tedavi yöntemleri hastalığın genetik özelliğine göre belirleniyor. Örneğin mide kanseri doğu ve batı tipi olarak ayrılıyor ve hastalığın klinik gidişatı, dolayısıyla tedaviye verdiği cevap, Doğu ve Batı toplumlarında belirgin farklılıklar gösteriyor.

FARKLILIKLAR VE NEDENLER GÜN IŞIĞINA ÇIKACAK

Türkiye Kanser Genom Projesi ile kanserlerin toplumlara göre gösterdikleri farklılıklar ve nedenleri gün ışığına çıkarılacak. Türkiye'deki kanserlerin genetik yapısının, diğer ülkelerden farkı var mı ve varsa bu farklılığın nereden kaynaklandığı detaylı şekilde incelenecek. ONKOGEN Projesi kapsamında yapılan çalışma önemli, çünkü genetik farklılıklar hedefli tedavilerin geliştirilmesini, dolayısıyla kanserle mücadelede önemli avantaj yakalanmasını sağlayabilir. Çalışmayı; Türkiye Kanser Enstitüsü, "Türkiye Kanser Genom Projesi" adı altında yürütüyor. Türkiye Kanser Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özet, Yale üniversitesi ile yapılan anlaşma ile projenin önündeki engellerin kalktığını ve çalışmaların başladığını söyledi.

"TÜRKİYE'NİN KENDİ GENETİK KANSER HARİTASINA İHTİYACI VAR"

Prof. Özet, projenin geçtiğimiz günlerde yapılan 6. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Kongresinde de tanıtıldığını belirtirken Tıbbi Onkolog Prof. Dr. Gökhan Demir, bu çalışmanın Türkiye'de kanserle mücadele açısından ne anlama geldiğini şöyle açıkladı: "Biz, bir takım kanserlerde genetik faktörlere göre tedaviyi veya korunma yöntemlerini oluşturuyoruz. Biliyorsunuz genç yaştaki meme kanserlerinde BRCA 1 ve BRCA 2 mutasyonuna bakıyoruz. Ama biz Türk toplumunun normal BRCA haritasını bilmiyoruz, bulduğumuz verileri Batı toplumunun verileriyle kıyaslayarak raporlar çıkarıyoruz. Halbuki Türkiye'nin kendi genetik kanser haritasına ihtiyacı var. Bu eksikliği de Prof. Ahmet Özet'in başkanı olduğu kurum giderecek. Çünkü genetik farklılık hedefli tedavilerin geliştirilmesini sağlayabilir.

"GENETİK FARKLILIKLARA GÖRE YENİ TEDAVİLER GELİŞTİREBİLİRİZ"

Biz Türkiyedeki örneğin; mide kanserinin genetik yapısının işte Almanya'daki mide kanserinin genetik yapısından farklı olduğunu gösterirsek, bazı yeni hedefler bulabilirsek apayrı tedavi yöntemleri de geliştirebiliriz. Çünkü klinik gidişleri birbirinden farklı olan Batı tipi mide kanseri ve Doğu tipi mide kanseri diye iki tip mide kanseri tanımlanmış durumda. Ancak neden farklı oldukları bilinmiyor, çünkü bunların genetik özellikleri çalışılmamış. Şimdi bu açıklar kapatılıyor."

"TÜMÖRÜN GENETİK VARYASYONLARI BELİRLENECEK"

Akciğer, mide, meme gibi tümör gruplarının ayrı ayrı tanımlanıp değerlendirileceğini dile getiren ve "Spesifik özellikler nelerdir onlara bakılacak, bütün bunlar değerlendirilip, eksiklikler giderilecek ve tedavide önemli gelişmeler sağlanacak" diyen Başkan Özet, şöyle devam etti: "Birinci planlanan ve aktif hale getirdiğimiz şey kanser geninin tanımlanması. Bazı ilaçlar var ki, Asya kökenlilerde etkin olurkan, Batı toplumlarında daha az etkin olabiliyor. Yani toplumların genetik varyasyonlarının belirlenmesi gerekiyor. Bu kanserler için de geçerli. Bizim için önemli olan bu durumun ortaya konmasıdır. Hem hastalıktan korunma, hem tedavi hem de yeni terapötik yaklaşımların geliştirilmesi aşamasında bu genomik değerlendirmelerin yapılması gerekiyor."

"TÜRKİYE ARTIK ONKOLOJİ ALANINDA BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPIYOR"

Bir başka konuya dikkat çeken ve Türkiye'nin artık onkoloji alanında kendi bilimsel çalışmalarını yapmaya başladığını kaydeden Prof. Demir, TTOD kongresindeki en iyi çalışma ödüllerinin de Türk Onkoloji Grubuna verildiğini söyledi. Türkiye'de onkoloji alanındaki en önemli eksikliğin bilimsel çalışmaların yapılmaması olduğunu vurgulayan Demir, "Bizde yeterince gelişmiş beyin gücü var, çok iyi bir akademik performanstayız, dünya çapında tedaviler yapabiliyoruz, ancak yeterli derecede bilim üretemiyorduk. Bu da yavaş yavaş kırılmaya başladı. Artık Türk onkologlar da bilimsel çalışma yapmaya başladı" ifadesini kullandı.

"Türkiye, onkoloji konusunda bölgesinin lokomotifidir" şeklinde konuşan Demir, ülkemizin, onkolojide Akdeniz coğrafyasındaki lider ülkelerden biri olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: NTV