Türkiye'de Ölümlerin Üçüncü Nedeni: Koah "

"Türkiye'de ölümlerin üçüncü nedeni: KOAH " Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Gülfem Yıldırım: "Sigara içenlerde KOAH sıklığı 10 kat daha fazla gözükmektedir"KONYA - Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Gülfem Yıldırım, Türkiye'de ölümlerin en sık üçüncü...

"Türkiye'de ölümlerin üçüncü nedeni: KOAH " Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Gülfem Yıldırım: "Sigara içenlerde KOAH sıklığı 10 kat daha fazla gözükmektedir"

KONYA - Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Gülfem Yıldırım, Türkiye'de ölümlerin en sık üçüncü nedeninin KOAH olduğunu söyledi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Gülfem Yıldırım, KOAH'ın sanıldığının aksine çok sık görüldüğünü ifade ederek, "KOAH, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının kısaltılmış tanımıdır. Açılımından anlaşılacağı gibi kronik ve obsesyonla seyreden akciğerlerin hasarlanmış olduğu bir hastalıktır. Sanıldığının aksine çok sık görülmekle beraber Türkiye'de ölümlerin en sık üçüncü nedenidir. 40 yaş üstü hastalarda yüzde 15-20 oranında gözükmektedir. KOAH'a en sık yol açan etmenler başta sigaradır. Sigara içenlerde KOAH sıklığı 10 kat daha fazla gözükmektedir. Bunun yanında tütün kullanımının diğer yolları nargile, pipo gibi sebeplerden dolayı da KOAH sıklığı artmaktadır. Bunun dışında mesleki etmenler, kimyasal maddelere maruz kalma gibi etmenler ve İç Anadolu'da çok sık görülen yemek pişirmede kullanılan ısınmada odun, tezek gibi yakıtların kullanılması KOAH sıklığının artmasındaki en sık etmenlerdir" dedi. "KOAH tanısını koymak için öncelikle hastanın kendisinden şüphe etmesi gerekir" KOAH tanısını koymak için öncelikle hastanın kendisinden şüphe etmesi gerektiğini söyleyen Uzman Doktor Gülfem Yıldırım, "Nasıl şüphe edelim kendimizden? Eğer 40 yaşın üstündeysek, nefes darlığımız oluyorsa, uzun süredir sigara kullanıyorsak, öksürük ve balgam gibi şikayetlerimiz varsa öncelikle şüphelenmemiz gerekir. Tanı koymak için bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmamız lazım. Göğüs hastalıkları uzmanı da bir solunum fonksiyon testiyle halk arasında nefes ölçümü denilen testle biz tanıyı koyabiliyoruz. KOAH'ta tedavide iki ana amacımız vardır. Birincisi hastalığın şikayetlerini azaltmak, hastadaki bulguları azaltmak. Bunun için kullanacağımız nefes yoluyla alacağımız bazı ilaçlar vardır. Eğer çok ağır KOAH hastasıyla oksijen tedavisi gibi evde uyguladığımız tedaviler vardır. Bunun dışında hastalığın ilerlemesini engellemek için mutlaka risk faktörlerinden uzak tutmak en önemlisi sigarayı bırakmak gerekir. KOAH hastalarının öncelikle en kısa sürede sigara içiyorlarsa sigarayı bırakmaları gerekir. Diğer çeşitli risk faktörlerinden de uzak durmaları gerekir. Bunun dışında düzenli doktor kontrollerini yapmalılar. Doktor kontrollerinde ilaçlarının düzenli olarak ayarlanması yine doğru ilaç kullanımının kontrol edilmesi gerekir. Hastaların mutlaka sonbahar aylarında grip aşılarının yılda bir kez yapılması ve ömürde bir kez zatürre aşısı dediğimiz aşının yapılması gerekir. Yine bu hastaların beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Vücut dirençlerini düşürmemeleri için sağlıklı, dengeli beslenmeleri gerekir. Düzenli yürüyüş hafif egzersizlerle vücut direncini kontrol altında tutmaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı.