Türk Doktor BM'de Endometriozis Hastalığını Anlattı

BİRLEŞMİŞ ABD'de yaşayan Türk jinekolog Tamer Seçkin, kadınlarda yaygın olarak görülen endometriozis hastalığının tabu olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi.

BİRLEŞMİŞ ABD'de yaşayan Türk jinekolog Tamer Seçkin, kadınlarda yaygın olarak görülen endometriozis hastalığının tabu olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi.

Seçkin, Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Kadının Statüsü Komisyonu 61. oturumu çerçevesinde Fransa öncülüğünde düzenlenen "Endrometriozise Karşı Mücadele: Kadınların Güçlendirilmesi İçin Bir Şart" konulu panelde yaptığı konuşmada dünyada 10 kadından birinde endometriozis hastalığına rastlandığına işaret ederek hastalık konusunda insanları bilinçlendirmenin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Bunun için özellikle gençlerin eğitimine önem verilmesi çağrısında bulunan Seçkin, endometriozisin tabu olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi.

"Kadın sağlığı ve vücudu konusunda tabularla savaşmanın zamanı"

Panelin katılımcılarından Fransa Aile, Çocuk ve Kadın Hakları Bakanı Laurence Rossignol da konunun kolay bir başlık olmadığını ve birinin bunu gündeme getirmesi gerektiğini belirtti.

Endometriozis hastalığının dünyada görülme oranının yüksek olduğunu belirten Rossignol, "Artık kadın sağlığı ve vücudu konusunda tabularla savaşmanın zamanıdır." dedi.

Endometriozis konusunda ABD'nin tanınan doktorlarından biri olan Seçkin, aynı zamanda Amerikan Endometriozis Vakfının (EFA) kurucusu. Laparoskopik cerrahi alanında da dünyanın önemli isimlerinden kabul edilen Seçkin'in hastaları arasında sanat ve sinema dünyasından birçok ünlü isim bulunuyor. Seçkin, Hint asıllı Padma Lakshmi ile kurduğu EFA aracılığıyla endometriozisle mücadele amacıyla ABD'de her yıl düzenlediği Blossom Gala'da sinema ve sanat dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiriyor.

Endometriozis, dünyada 15 ila 49 yaşlarındaki her 10 kadından birinde görülüyor. Dünya genelinde yaklaşık 180 milyon, Türkiye'de de 1 milyondan fazla kadın, hastalıktan muzdarip. Rahim içindeki endometrium dokusunun karın boşluğundaki başka dokulara yerleşmesine yol açan hastalık, ağrılı cinsel ilişki, hazımsızlık, kabızlık, karın ağrısı, ağrılı adet veya adet düzensizliği gibi şikayetlerle kendini gösteriyor.