Tüp bebek kimlere yapılmalı?

Prensip olarak çocuğu olmayan ve diğer tedavilerden sonuç alınamayan her çifte tüp bebek tedavisi uygulanabilir.

 Prensip olarak çocuğu olmayan ve diğer tedavilerden sonuç alınamayan her çifte tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Unutulmamalıdır ki kısırlık tedavilerinde başarıyı etkileyen en önemli faktör kadının yaşıdır ve bu nedenle yaş ilerlemeden yani zaman kaybedilmeden tedaviye başlanması gerekir. Burada bilinmelidir ki kadının 40 yaşlarına yaklaştığı zaman doğurganlık özelliği fark edilir bir derecede azalmaya başlamaktadır. Dolayısıyla yaşı ileri bir çift için başta diğer yöntemlerin denenmesi belki de zaman kaybı olabilir. 

Anne ve baba olmak her çiftin en doğal hakkıdır. Ancak yapılan bilimsel araştırmalara göre yedi çiftten biri yardımcı üreme teknikleri yani tüp bebek teknolojileri kullanılmadan çocuk sahibi olamıyor. Bunun birçok nedeni olabilirse de kadına ait en belirgin olanları şunlardır;
 

  • Çevresel etkenler,
  • Stres ve yorgunluk
  • Anne adayının evlilik yaşını ve anne yaşını ertelemiş olması
  • Rahim ve yumurtalıklara ait doğumsal bozukluklar
  • Daha evvel geçirilmiş enfeksiyon hastalıkları
  • Daha evvel üreme sisteminde gerçekleştirilen cerrahi operasyonlar
  • Endometriosis gibi bazı özel hastalıklar

Bazen de yapılan tüm araştırmalara rağmen ne erkekte ne de kadında makul bir sebep gösterilememektedir. Böyle bir durumda da beklemek yerine spermle yumurtanın buluşma şansını arttırmaya yönelik aşılama veya doğrudan tüp bebek tedavileri gündeme gelmektedir. Tüp bebek tedavisi ilk uygulanmaya başlandığı sıralarda laparoskopik yöntemler ile genel anestezi kullanılarak yumurta toplama işlemi yapılırdı ve sperm ile yumurtanın döllenmesi için uygun bir ortam hazırlanırdı. Ancak ilerleyen zamanlarda teknolojik imkanların da sunmuş olduğu imkanlar sayesinde daha kolay bir yöntem olan vajinal ultrason yardımı ile yumurtaların toplanma işlemi gerçekleşmeye başlanmıştır ve ICSI yöntemi ile sperm ve yumurtanın döllenmesi sağlanmaktadır.
 

İlgili Sağlık Konuları