Baharat olarak da kullanılan kimyon tohumu, metabolizmanın hızlanmasına destek olan bir tohumdur.
Sadece 1 çay kaşığı kimyon tohumu içinde 20mg kalsiyum ve 33mg potasyum bulunur. Sindirimi kolaylaştırır ve kan içindeki oksijeni arttırır.
Biz her ne kadar ona çekirdek desek de, o aslında balkabağının tohumudur. Çinko için en iyi kaynaklardan biridir.
Salataların üstüne biraz kavrulmamış ve tuzlanmamış, çiğ çekirdek eklerseniz, kanser gibi hastalıklara karşı önleyici de olacaktır.
Narın bir mücevher gibi değerli olduğunu biliyorsunuz değil mi? Onun içindeki besin değerleri, vücudunuz için çok faydalıdır. Pek çok kişi narın üstü sulu kısmını emerek, içindeki tohumu tükürür, yemez.
Bir daha bunu yapmayın çünkü narın meyvesi içindeki o tohumlar çok değerlidir. Hatta bir ıspanak salatası üstünde, bir kase yoğurt üstünde büyük lezzet getirirler.
Bazı yerlerde yasaklandı ancak içinde yüksek oranda demir ve çinko bulunur. Magnezyumun en iyi kaynaklarından biridir.
Sindirime yardımcı olur, mide asidini nötralize eder. Salatalarda, tahıllı kahvaltılarda kullanılabilir.
Keten tohumu alfa-linolenik asit açısından en iyi kaynaktır. Omega-3 yağ asidine de sahiptir. Özellikle vejetaryenlerin mutlaka tüketmesi gerekir.
Keklere, salatalara, böreklere birkaç çay kaşığı ekleyerek rahatlıkla tüketebilirsiniz. Vücudunuza enerji verir.
Kayısı çekirdeklerinin içindeki tohumu atıyor musunuz? Bir daha düşünün! Amigdalin, B17 ve E vitamini deposudur.
Kan basıncını düzenler, kanser hücrelerinin büyümesini engellemeye yardımcıdır.
Kalsiyum, bakır ve önemli miktarda manganez içerir. Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
Ancak kalorisi yüksek bir besin olduğu için, çok az miktarda, metabolizmayı hızlandırmasına yardımcı olacak kadar tüketilmelidir.
Bizim çekirdek dediğimiz bu tohumlar, her yerde rahatlıkla bulunabilen bir besin türüdür. Fitosteroller açısından zengindir. Günlük E vitamini ihtiyacınızı karşılar.
Kalorisi yüksek bir tohum olduğu için fazla tüketmemeniz önerilir. Salata üzerinde bir kaşık kadar serperek tüketme yeterli olacaktır.