Tedaviye Bir An Evvel Başlanmalı

Günümüzde yeni tedavi yöntemlerinden biri olan İş ve Uğraşı terapisi; sağlığı iyileştirmek ve sürdürmek, adaptasyon ve üretkenlik için gerekli olan beceri ve fonksiyonları öğrenmeyi sağlayan bir tedavi yöntemi.

Tedavi hastaların günlük fiziksel aktivitelerini en yüksek düzeyde kullanabilmeleri için yapılmaktadır ve genellikle felç ve kaza sonrasında kaybedilen hareket ve fonksiyonel becerilerin yeniden kazandırılması amacı ile bu tedaviye başvurulmaktadır. Hastada gelişen hareket, koordinasyon ve algılamayla ilgili problemler; yemek yeme, saçını tarama, düğme ilikleyip açma, giyinme, soyunma, yıkanma, merdiven inip çıkma, ev işi yapma, alışveriş yapma, gibi en temel günlük aktivitelerin yerine getirilmesini zorlaştırabilmektedir. Bu tedaviden yararlanmak için hastanın hastalığın hangi aşamasında olduğu önemli olmamaktadır, her hasta bu tedaviden faydalanabilmektedir. Kasları daha hızlı ve kolay toparlayabilmek için tedaviye bir an evvel başlanılmasında yarar vardır

FELÇ SONRASINDA NELER OLUYOR

Felç sonrasında hastada hareket, koordinasyon ve algılamayla ilgili gelişen problemler olur. Bu problemler; yıkanma, giyinme, yemek yeme, ev işi yapma ve merdiven inip-çıkma gibi en temel günlük aktivitelerin yerine getirilmesini zorlaştırabilir. İş ve uğraşı terapistleri, Fizik Tedavi Rehabilitasyon hekiminin çizdiği programlar doğrultusunda, bozulan fonksiyonların yeniden hastaya kazandırılması için çalışırlar. Ayrıca hastanın iş hayatına dönmesine, normal hayattaki hobilerine ve eğlence aktivitelerine dönmesine veya yeni hobiler edinmesine, hafıza ya da konsantrasyonla ilgili problemlerin üstesinden gelebilmesine yardımcı olur. Hastanın fiziksel güç, koordinasyon ve denge, bilişsel hafıza, problem çözme, bir aktiviteye odaklanma, görsel tarama ve derinlik algılama, psikolojik moral bozukluğuyla başa çıkma ve duyusal becerilerindeki farklı şekilleri algılama, yer kavramının olması konularındaki bozukluklarla ilgili terapiler düzenler.

TERAPİSTLER NE YAPIYOR

İş ve uğraşı terapistlerinin, hastanın fonksiyonel bağımsızlığını artırmak için iyileştirilmesi gereken problemleri hasta ve ailesi ile de birlikte değerlendirilmektedir. Problemlerin çözümü için terapist hastaya uygun çeşitli teknikler kullanır. Fonksiyonelliği artırmak için tek elle yemek yeme veya giyinme, hafızayı geliştirmek için liste ya da günlük tutma, fiziksel veya zihinsel becerileri geliştirmek için el yetenekleri veya tahta oyunları tedavi amacıyla kullanılan tekniklerdir. Terapi, genellikle basit aktivitelerle başlar ardından hasta ilerleme gösterdikçe daha zor olanlarla devam eder. Bunların yanı sıra İş ve Uğraşı Terapisti, hasta için uygun olan cihaz/donanımların kullanılmasını hastaya öğretir, hastanın günlük aktivitelerini kolaylaştırmak amacıyla hastanın evinde/işyerinde gerekli düzenlemeleri yapar. Aile bireylerine ve hasta refakatçisine de bu konularda eğitim verir.